Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку результатів інвентаризації основних засобів

Редакція ПБО
Лист від 22.02.2010 р. № 31-34000-20-27/3776

Щодо відображення в бухгалтерському обліку результатів інвентаризації основних засобів

Лист Міністерства фінансів України від 22.02.2010 р. № 31-34000-20-27/3776

 

Міністерство фінансів України на запит щодо від­ображення в бухгалтерському обліку результатів інвентаризації основних засобів повідомляє.

Оцінка об’єктів, що виявлені під час інвентаризації

як не взяті на облік, здійснюється відповідно до абзацу другого пункту 17 розділу II Положення про інвентаризацію майна державних підприємств, що приватизуються (корпоратизуються), а також майна державних підприємств та організацій, яке передається в оренду (повертається після закінчення строку дії договору оренди або його розірвання), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.93 р. 158.

Відображення в бухгалтерському обліку таких об’єктів

основних засобів здійснюється відповідно до пункту 21 додатка до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 р. № 561.

 

Заступник міністра Д. Фудашкин



коментар редакції

Вартість виявлених інвентаризацією необлікованих
 об’єктів основних засобів відображається у складі
 іншого доходу від звичайної діяльності

З метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов’язані

проводити інвентаризацію активів і зобов’язань, під час якої перевіряються та документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка (ч. 1 ст. 10 Закону про бухоблік).

При цьому, коли за результатами інвентаризації майна підприємства (у тому числі й основних засобів) виявлені

розбіжності фактичної наявності цінностей із даними бухгалтерського обліку, для відображення в облікових регістрах таких сум важливо перш за все визначити характер і причину виникнення цих інвентаризаційних різниць — надлишків чи нестач. Адже, якщо в ході проведення інвентаризації буде встановлено, що об’єкти основних засобів не значаться на балансі підприємства унаслідок допущених облікових помилок (об’єкти помилково не було оприбутковано чи їх помилково списали) і при цьому щодо «зайвих» об’єктів є підтверджуючі первинні документи, то в бухгалтерському обліку такі операції підлягають відображенню як звичайне виправлення помилок (див. лист Мінфіну від 13.12.2004 р. № 31-04200-30-10/22823 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 31).

Якщо ж виявлені інвентаризацією об’єкти основних засобів не прийнято до обліку з інших причин (тобто не в результаті помилки даних бухгалтерського обліку), то такі активи має бути

оцінено й належним чином відображено в бухгалтерському обліку.

У листі, який коментується, Мінфін пропонує

здійснювати оцінку об’єктів основних засобів, що виявлені при інвентаризації як не узяті на облік, відповідно до абзацу другого п. 17 розділу II Положення про інвентаризацію майна державних підприємств, що приватизуються (корпоратизуються), а також майна державних підприємств та організацій, яке передається в оренду (повертається після закінчення строку дії договору оренди або його розірвання), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.93 р. № 158, тобто в порядку, визначеному Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III. Простіше кажучи, оцінку виявлених у процесі інвентаризації необлікованих об’єктів основних засобів потрібно здійснювати із залученням незалежних професійних оцінювачів.

Щодо відображення в бухгалтерському обліку таких виявлених при інвентаризації

раніше не облікованих об’єктів основних засобів, то Мінфін наполягає на виконанні запису за дебетом рахунка 10 «Основні засоби» в кореспонденції з кредитом субрахунку 746 «Інші доході від звичайної діяльності» як, власне, і визначено п. 21 додатка до Методрекомендацій № 561.

Слід зауважити: щодо виявлених інвентаризацією не зарахованих на баланс

об’єктів нематеріальних активів, що було отримано підприємством безоплатно, Мінфін припускає кореспонденцію за дебетом рахунка 12 «Нематеріальні активи» та кредитом субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи» (п. 7.4 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку нематеріальних активів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 16.11.2009 р. № 1327).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі