Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення витрат на медичне страхування

Редакція ПБО
Лист від 22.03.2010 р. № 31-34000-20-10/6144

Щодо відображення витрат на медичне страхування

Лист Міністерства фінансів України від 22.03.2010 р. № 31-34000-20-10/6144

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення витрат на медичне страхування повідомляє.

Витрати на медичне страхування як не визначеного законодавством

обов’язковим відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. № 318, відображаються у складі інших операційних витрат.

 

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Витрати на добровільне медичне страхування включаються
 до складу інших операційних витрат

Незважаючи на те що згідно з п. 1 ст. 7 Закону України від 07.03.96 р. № 85/96-ВР «Про страхування» медичне страхування є одним із видів обов’язкового страхування, на сьогодні досі не створено необхідної законодавчої бази для його функціонування. Простіше кажучи, немає закону, що встановлює механізм його дії.

У цей час в Україні діє тільки

добровільне медичне страхування чи так зване безперервне страхування здоров’я, установлене п. 3 ст. 6 зазначеного Закону. Як приклад добровільного медичного страхування можна навести медичне страхування працівників за рахунок коштів підприємства, яке здійснюється останнім з метою підвищення рівня соціального захисту свого персоналу.

Посилаючись на те, що

медичне страхування не визначено законодавством як обов’язкове, Мінфін у наведеному листі доходить висновку, що витрати на нього відображаються у складі інших операційних витрат, тобто за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності». Хоча при уважному прочитанні норм П(С)БО 16 такий висновок зробити складно. Адже жодного розмежування витрат на ті, що включаються та не включаються, залежно від обов’язковості чи добровільності їх сплати, цей стандарт не містить. Більше того, можливість включення витрат на медичне страхування до складу загальновиробничих витрат прямо застережено пп. 15.1 та 15.7 П(С)БО 16. Тому вважаємо, що витрати на добровільне медичне страхування мають класифікуватися підприємством залежно від зайнятості застрахованих працівників на певних ділянках як витрати на виробництво (дебет рахунків 23 та 91), адміністративні витрати (дебет рахунка 92), витрати на збут (дебет рахунка 93) чи інші операційні витрати (дебет рахунка 94).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі