Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з вибуття запасів

Редакція ПБО
Лист від 30.04.2010 р. № 31-34000-10-16/10164

Щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з вибуття запасів

Лист Міністерства фінансів України від 30.04.2010 р. № 31-34000-10-16/10164

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з вибуття запасів повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246,

оцінка вибуття запасів здійснюється для визначення вартості одиниці запасів, що відпускаються з місць зберігання (складу, комори тощо) іншим підрозділам підприємства, стороннім організаціям або витрачаються на виробництво продукції (робіт, послуг), що не виключає визначення середньозваженої собівартості за кожним місцем зберігання запасів. При цьому доцільність застосування такої оцінки має виходити з переваг вигід, що можуть бути отримані від такої інформації, над ресурсами, що витрачаються задля отримання такої оцінки.

 

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Оцінку вибуття одиниці запасів за середньозваженою
 собівартістю може бути застосовано
 за кожним з місць їх зберігання

За правилами п. 16 П(С)БО 9

для всіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, застосовується тільки один із наведених у цьому пункті методів оцінки їх вибуття, серед яких названо й метод середньозваженої собівартості. Одиницею бухгалтерського обліку запасів, як відомо, є їх найменування чи однорідна група (вид).

При списанні (відпуску) запасів, які оцінюються підприємством за середньозваженою собівартістю, остання визначається

за кожною одиницею запасів діленням сумарної вартості таких запасів на їх кількість. Причому П(С)БО 9 передбачає два варіанти обчислення середньозваженої вартості одиниць запасів, що вибули:

— виходячи із середньомісячної собівартості, до розрахунку якої включаються вартість та кількість залишку кожного найменування (однорідної групи) запасів на початок звітного місяця і запасів, які надійшли за звітний місяць. Тобто в цьому випадку вартість запасів, що вибули, визначається тільки у кінці місяця після підрахунку місячних оборотів —

щомісячна середньозважена собівартість (п. 18 П(С)БО 9);

— шляхом визначення собівартості кожної одиниці запасів у момент їх вибуття на дату кожної операції, не чекаючи на закінчення місяця. При використанні цього способу до розрахунку середньозваженої собівартості включаються вартість і кількість залишку таких запасів на дату операції з їх відпуску у виробництво, із виробництва, продажу та іншого вибуття —

періодична середньозважена собівартість (п. 19 П(С)БО 9).

Механізм розрахунку вартості запасів при вибутті за методом середньозваженої собівартості наочно продемонстровано у прикладі 2, наведеному в додатку 1 до Методрекомендацій № 2.

У листі, що коментується, Мінфін припускає можливість

визначення середньозваженої собівартості одиниці запасів, що відпускаються з місця зберігання (складу, комори тощо) іншим підрозділам підприємства, стороннім організаціям чи витрачаються на виробництво продукції (робіт, послуг), за кожним із таких місць зберігання запасів. Головне при цьому, щоб трудомісткість облікових робіт за оцінкою вартості вибуття одиниці запасів (найменування, групи, виду) за методом середньозваженої собівартості в розрізі місць їх зберігання не перевищувала потенційних вигод від отримання такої інформації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі