Теми статей
Обрати теми

Щодо документального забезпечення записів у бухгалтерському обліку

Редакція ПБО
Лист від 29.05.2009 р. № 31-34000-10-16/14618

Щодо документального забезпечення записів у бухгалтерському обліку

Лист Міністерства фінансів України від 29.05.2009 р. № 31-34000-10-16/14618

 

Міністерство фінансів України на запит щодо первинних документів повідомляє.

Статтею 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88, установлено, що

підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій і мають містити визначені обов’язкові реквізити.

Калькуляція собівартості

одиниці виготовленої продукції за своїм призначенням не відповідає ознакам первинного документа, оскільки нею не фіксується будь-яка господарська операція, розпорядження або дозвіл на проведення господарської операції.

 

Заступник міністра М. Полудьонний



коментар редакції

Рахунок (рахунок-фактура) та калькуляція собівартості
продукції не відповідають ознакам первинного документа

Статтею 9 Закону про бухоблік установлено, що

підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. При цьому первинні документи мають містити такі обов’язкові реквізити:

— назву документа (форму);

— дату та місце складання;

— назву підприємства, від імені якого складено документ;

— зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;

— особистий підпис чи інші дані, які дозволяють ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Як зазначає Мінфін у наведених листах, ні

рахунок (рахунок-фактура), ні калькуляція собівартості одиниці продукції не відповідають ознакам первинного документа, оскільки ними не фіксується будь-яка господарська операція, розпорядження чи дозвіл на проведення господарської операції.

Дійсно, рахунок (рахунок-фактура) має виключно інформаційний характер. У ньому застерігаються склад, кількість і ціна передбачуваної чи вже здійсненої поставки товарів (робіт, послуг), але він не підтверджує факт здійснення самої господарської операції.

Калькуляція

— це представлений у табличній формі бухгалтерський розрахунок витрат у грошовому вираженні на виробництво одиниці виробу чи партії виробів, а також на виконання робіт і послуг (п. 597 Методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджених наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.2007 р. № 373). Таким чином, будучи за своєю суттю розрахунком, калькуляція є основою для визначення середніх витрат виробництва та встановлення собівартості продукції, але жодної господарської операції (тобто дії чи події, що викликає зміни у структурі активів і зобов’язань, власному капіталі підприємства) вона не підтверджує.

Разом із зазначеним, Мінфін нагадує, що

відповідальність за:

організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах несе власник (власники) чи уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів (ч. 3 ст. 8 Закону про бухоблік);

несвоєчасне складання первинних документів та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи (ч. 8 ст. 9 Закону про бухоблік).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі