Теми статей
Обрати теми

Щодо підстав для відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності господарських операцій

Редакція ПБО
Лист від 15.09.2009 р. № 31-34000-10-16/24584

Щодо підстав для відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності господарських операцій

Лист Міністерства фінансів України від 15.09.2009 р. № 31-34000-10-16/24584

 

Міністерство фінансів України на запит щодо первинних документів повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

підставою для відображення у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Активи зараховуються на баланс за умови їх контрольованості підприємством, очікуваної економічної вигоди та достовірності оцінки вартості. Первинні документи повинні мати такі, зокрема, обов’язкові реквізити, як зміст (отримання, передача) та обсяг (кількісна та вартісна оцінка) господарської операції.

Ураховуючи наведене,

запис про імпортовану сировину в регістрах бухгалтерського обліку має бути здійснений за наявності первинних документів, що підтверджують отримання підприємством контролю і надають достовірну інформацію про обсяг господарської операції (про її кількісно-вартісні реквізити).

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Запис про імпортну сировину в бухгалтерських регістрах
 здійснюється на підставі первинних документів,
що свідчать про контроль над отриманими запасами

Первинні документи

, що фіксують факти здійснення господарських операцій та є підставою для відображення таких у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності, повинні за вимогами ст. 9 Закону про бухоблік мати, зокрема, такі обов’язкові реквізити, як зміст (отримання, передача) та обсяг (кількісна та вартісна оцінка) господарської операції.

При цьому для

зарахування на баланс активів необхідне одночасне виконання таких умов, як контрольованість таких активів підприємством, очікуване отримання в майбутньому економічних вигод від їх використання та достовірність оцінки вартості.

У наведеному листі Мінфін акцентує увагу на тому, що

запис про імпортну сировину в регістрах бухгалтерського обліку може бути зроблено лише за наявності первинних документів, які, по-перше, підтверджують отримання підприємством контролю над таким активом і, по-друге, надають достовірну інформацію про обсяг господарської операції (про її кількісно-вартісні показники). Цілком очевидно, що вантажна митна декларація не є первинним документом, що містив би відомості про контроль над запасами та про їх кількісно-вартісну оцінку, а отже, не може бути підставою для відображення цих запасів у бухгалтерських регістрах.

Приймання та оприбуткування запасів, що надійшли від постачальників

, у п. 3.6 Методрекомендацій № 2 пропонується оформлювати на підставі товарно-транспортних накладних із використанням штампу (позначення) про оприбуткування чи прибуткових ордерів. При цьому слід ураховувати, які умови переходу ризиків і вигод, пов’язаних з отримуваною сировиною, передбачає зовнішньоекономічний контракт. Датою для зарахування сировини, що імпортується, на баланс підприємства та визначення гривнєвого еквіваленту її вартості має бути дата, на яку підприємству переходять ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на таку сировину.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі