Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення кількісно-сумових показників руху запасів у бухгалтерському обліку

Редакція ПБО
Лист від 14.04.2010 р. № 31-34000-10-5/8142

Щодо відображення кількісно-сумових показників руху запасів у бухгалтерському обліку

Лист Міністерства фінансів України від 14.04.2010 р. № 31-34000-10-5/8142

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення кількісно-сумових показників руху запасів у бухгалтерському обліку повідомляє.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, в тому числі про використання матеріальних ресурсів (запасів) для виготовлення страв і кулінарної продукції закладів (підприємств) ресторанного господарства, які мають містити, зокрема, такі обов’язкові реквізити, як кількісні та вартісні показники господарської операції.

Загальними положеннями Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, передбачена

імперативна для підприємств і організацій норма про ведення бухгалтерського обліку на субрахунках в аналітичному розрізі з вимогою забезпечити кількісно-сумову та якісну (марка, сорт, розмір тощо) інформацію про наявність і рух запасів (сировина, матеріали, готова продукція тощо).

 

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Аналітичний облік наявності та руху запасів ведеться в кількісно-сумовому вираженні

Відповідно до ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні

документи, що фіксують факти здійснення господарських операцій, які повин­ні мати застережені ч. 2 цієї статті обов’язкові реквізити, зокрема, такі, як обсяг господарської операції, тобто кількісні та вартісні показники. Не є винятком у цій ситуації й первинні документи про використання матеріальних ресурсів (запасів) для виготовлення страв і кулінарної продукції закладів (підприємств) ресторанного господарства.

Як абсолютно справедливо зазначає Мінфін у наведеному листі, Загальними положеннями Інструкції № 291 установлено

імперативну норму з вимогою про ведення підприємствами та організаціями бухгалтерського обліку на субрахунках в аналітичному розрізі так, щоб забезпечити кількісно-сумову та якісну (марка, сорт, розмір тощо) інформацію про наявність і рух об’єктів бухгалтерського обліку (у тому числі запасів: сировини, матеріалів, готової продукції тощо) на відповідному синтетичному рахунку класу 1 «Необоротні активи», 2 «Запаси» та 0 «Позабалансові рахунки». Вести аналітичний облік товарів тільки в сумовому вираженні дозволено тими ж Загальними положеннями Інструкції № 291 лише підприємствам роздрібної торгівлі, що застосовують метод оцінки товарів за ціною продажу.

Варто нагадати, що

питання методології бухгалтерського обліку в закладах ресторанного господарства висвітлено в Методичних рекомендаціях щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами, затверджених наказом Міністерства економіки України від 17.06.2003 р. № 157. А от з особливостями обліку в закладах ресторанного господарства можна ознайомитися, звернувшись до тематичного номера «Ресторанний бізнес» газети «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 63.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі