Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення у фінансовій звітності доходів, отриманих від здавання в оренду нерухомого майна, що є одним з основних видів діяльності підприємства

Редакція ПБО
Лист від 30.07.2008 р. № 31-34000-20-10/29614

Щодо відображення у фінансовій звітності доходів, отриманих від здавання в оренду нерухомого майна, що є одним з основних видів діяльності підприємства

Лист Міністерства фінансів України від 30.07.2008 р. № 31-34000-20-10/29614

(витяг)

 

<…>

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87, основною діяльністю підприємства є операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення (діяльності) підприємства і забезпечують основну частку його доходу. Доходи, отримані від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), відображаються у статті «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» Звіту про фінансові результати (рядок 010 ф. № 2).

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Якщо передача майна в оренду є основною діяльністю орендодавця,
 то орендна плата відображається як дохід від реалізації послуг

Згідно з п. 4 П(С)БО 3 під терміном «

основна діяльність» розуміються операції, пов’язані з виробництвом чи реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства та забезпечують основну частку його доходу. Виходячи з цього Мінфін у зазначеному листі робить висновок, що доходи, отримані орендодавцем від здавання в оренду нерухомого майна, коли такі орендні послуги є одним з основ­них видів діяльності підприємства, визнаються доходом (виручкою) від реалізації послуг. Як наслідок такий підхід передбачає відображення доходу від операційної оренди активів за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» із відповідним його включенням до статті «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» Звіту про фінансові результати (рядок 010 форми № 2).

Водночас згідно з вимогами п. 17 П(С)БО 14

дохід від операційної оренди має визнаватися виключно як інший операційний дохід (кредит рахунка 71 «Інший операційний дохід») відповідного звітного періоду на прямолінійній основі протягом строку оренди чи з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов’язаних із використанням об’єкта операційної оренди. Причому, зауважте, жодних відступів від цього правила П(С)БО 14 не припускає.

Тим часом, за нормами Інструкції № 291

на субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів» відображається дохід від оренди (крім фінансової), якщо діяльність із передачі майна в оренду не є предметом (метою) створення підприємства-орендодавця.

Отже, зі змісту цього листа випливає: якщо

надання об’єктів основних засобів в оренду є метою створення (предметом основної діяльності) підприємства, то орендодавцеві необхідно визнавати орендну плату доходом від реалізації послуг. В інших випадках орендна плата включається орендодавцем до складу іншого операційного доходу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі