Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності інформації про рух грошових коштів

Редакція ПБО
Лист від 14.04.2009 р. № 31-34000-10-10/10577

Щодо відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності інформації про рух грошових коштів

Лист Міністерства фінансів України від 14.04.2009 р. № 31-34000-10-10/10577

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності інформації про рух грошових коштів повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87,

показники діяльності філій , відділень та інших відокремлених підрозділів включають до загального фінансового звіту підприємства юридичної особи. Кошти, які філією у звітному періоді перераховані з поточного рахунка на поточний рахунок компанії, залишаються грошовими коштами юридичної особи — компанії, та як такі, що на звітну дату не зараховані на поточний рахунок компанії, мають відображатися у цьому звітному періоді як грошові кошти в дорозі.

Грошові кошти та еквіваленти грошових кош­тів

відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87, включаються до статті «Грошові кошти та їх еквіваленти», тобто у рядках 230 і 240 Балансу (форма № 1) відображається сальдо рахунків 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», субрахунків 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті», 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті» і 351 «Еквіваленти грошових коштів».

У статті «Інші оборотні активи» (рядок 250 форма № 1) відображаються суми оборотних активів, які не можуть бути включені до статей розділу «Оборотні активи» Балансу (форма № 1), а саме сальдо субрахунків 331 «Грошові документи в національній валюті», 332 «Грошові документи в іноземній валюті» і 643 «Податкові зобов’язання».

У розділі VI

«Грошові кошти» Приміток до річної фінансової звітності (форма № 5) наводяться дані про структуру грошових коштів на кінець року, зокрема у рядку 670 — суми грошових коштів в дорозі.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Кошти, перераховані філією головному підприємству
і не зараховані на дату балансу на рахунок останнього,
 відображаються як грошові кошти в дорозі

За приписами ст. 8 Закону про бухоблік та п. 11 П(С)БО 1

показники діяльності філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів підприємства включаються до фінансової звітності підприємства — юридичної особи.

Грошові кошти, перераховані у звітному періоді з поточного рахунка філії на поточний рахунок головного підприємства, залишаються грошовими коштами юридичної особи, тобто головного підприємства. За ситуації, коли на

звітну дату такі перераховані філією грошові кошти не зараховано на поточний рахунок головного підприємства, вони розцінюються в цьому звітному періоді як грошові кошти в дорозі.

Відповідно до п. 34 П(С)БО 2

грошові кошти та еквіваленти грошових коштів уключаються до статті «Грошові кошти та їх еквіваленти». Інакше кажучи, у рядках 230 «Грошові кошти та їх еквіваленти: в національній валюті» та 240 «Грошові коштів та їх еквіваленти: в іноземній валюті» Балансу (форма № 1) відображається сальдо рахунків 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 351 «Еквіваленти грошових коштів», а також субрахунків 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті», 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті» відповідно в національній та іноземній валюті.

А от у статті «Інші оборотні активи» (

рядок 250 форми № 1) показуються суми оборотних активів, які не може бути включено до інших статей розділу II «Оборотні активи» активу Балансу, а саме сальдо субрахунків 331 «Грошові документи в національній валюті», 332 «Грошові документи в іноземній валюті», 643 «Податкові зобов’язання» та 644 «Податковий кредит».

Крім іншого, дані про структуру грошових кош­тів на кінець звітного року наводяться в розділі VI «Грошові кошти» Приміток до річної фінансової звітності (форма № 5), зокрема, суми грошових коштів у дорозі наводяться за однойменним рядком 670.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі