Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення у фінансовій звітності суб’єктами малого підприємництва зміни залишків незавершеного виробництва та готової продукції

Редакція ПБО
Лист від 29.05.2009 р. № 31-34000-10-27/14657

Щодо відображення у фінансовій звітності суб’єктами малого підприємництва зміни залишків незавершеного виробництва та готової продукції

Лист Міністерства фінансів України від 29.05.2009 р. № 31-34000-10-27/14657

 

Міністерство фінансів України на запит щодо застосування у фінансовій звітності суб’єктами малого підприємництва збільшення або зменшення залишків незавершеного виробництва і готової продукції повідомляє.

Підприємство, яке відповідно до чинного законодавства відповідає критеріям визнання суб’єктом малого підприємництва, застосовує

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 № 39, пунктами 44 і 46 якого визначено порядок відображення у фінансовій звітності показників про збільшення або зменшення залишків незавершеного виробництва і готової продукції.

 

Заступник міністра М. Полудьонний



коментар редакції

Суб’єкти малого підприємництва збільшення чи зменшення
 залишків незавершеного виробництва
та готової продукції відображають
у формі № 2-м за нормами П(С)БО 25

Підприємства, визнані відповідно до чинного законодавства

суб’єктами малого підприємництва, подають, як відомо, скорочену за показниками фінансову звітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік). У свою чергу, п. 1 П(С)БО 25 установлює, що Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва складається з Балансу (форма № 1-м) та Звіту про фінансові результати (форма № 2-м).

При цьому

форма № 2-м передбачає її складання на підставі поелементного групування операційних витрат (рядки 090 — 130), що зумовлює необхідність підприємствам, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції та виконанням робіт, заповнення рядка 080 «Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції». За приписами п. 44 П(С)БО 25, у цьому рядку наводиться показник про збільшення чи зменшення (у дужках) залишків незавершеного виробництва та готової продукції підприємства. Підприємства, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, у цьому рядку відображають також збільшення чи зменшення залишків поточних біологічних активів власного вирощування та відгодівлі, крім зменшення залишків поточних біологічних активів у результаті їх переведення до складу довгострокових біологічних активів.

Нагадаємо, що суб’єкти малого підприємництва можуть обрати один із двох варіантів обліку витрат на виробництво продукції (робіт, послуг):

1)

із застосуванням рахунка 23 «Виробництво», коли дані про собівартість залишків незавершеного виробництва та готової продукції на кінець звітного періоду отримують безпосередньо в бухгалтерському обліку в порядку, установленому Інструкцією № 291;

2)

без використання протягом звітного періоду рахунка 23 «Виробництво». У цій ситуації вся сума витрат операційної діяльності списується з кредиту рахунків класу 8 «Витрати за елементами» до дебету рахунка 79 «Фінансові результати», а вартість залишку незавершеного виробництва та готової продукції визначається за даними інвентаризації, що проводиться на кінець звітного року (кварталу), а також на підставі первинних документів, якими оформлюється рух готової продукції.

У разі ведення підприємством обліку за спрощеним Планом рахунків, затвердженим наказом Мінфіну від 19.04.2001 р. № 186, слід пам’ятати, що для розрахунку показника рядка 080 форми № 2-м не беруться до уваги купівельна вартість товарів, придбаних підприємством для подальшого продажу, транспортно-заготівельні витрати, що відносяться до них, а також вартість необоротних активів та груп вибуття, що утримуються для продажу, які обліковуються на рахунку 26 «Готова продукція».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі