Теми статей
Обрати теми

Збільшення розміру статутного капіталу ТОВ до внесення змін до держреєстру: чи є валові доходи

Редакція ПБО
Стаття

Збільшення розміру статутного капіталу ТОВ до внесення змін до держреєстру: чи є валові доходи

 

Суть спору

Збори засновників товариства з обмеженою відповідальністю прийняли рішення про збільшення розміру статутного капіталу на 40000 грн. На виконання цього рішення засновники внесли додаткові внески в сумі 15000 грн. Однак на момент внесення цієї суми зміни щодо збільшення статутного капіталу не були зафіксовані в установчих документах та зареєстровані в державному реєстрі.

При проведенні позапланової документальної перевірки підприємства податковий орган такі дії визнав порушенням та вказав на необхідність включення внесеної суми до валового доходу платника податків.

Підприємство з вердиктом податківців не погодилося та оскаржило його в суді.

 

Позиція податкового органу

Працівники податкового органу визнали грошові кошти на поповнення статутного капіталу, унесені засновниками товариства

до реєстрації відповідних змін у державному реєстрі, безповоротною фінансовою допомогою, що, на їх думку, має супроводжуватися збільшенням валового доходу згідно з п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток та відповідно сплатою податку на прибуток.

При цьому вони виходили з того, що згідно з нормами

ст. 16 Закону про госптовариства збільшення статутного капіталу можливо після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів (оплати акцій), крім випадків, передбачених цим Законом. При цьому рішення товариства про зміну розміру статутного (складеного) капіталу набирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.

 

Вирішення справи судом

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що в цьому випадку порушень у діях товариства з обмеженою відповідальністю немає.

Засновники товариства внесли не всю встановлену рішенням зборів суму збільшення статутного капіталу (40000 грн.), а лише 15000 грн., тому

підстави для державної реєстрації змін в установчих документах товариства згідно зі ст. 16 Закону про госптовариства на момент унесення відсутні.

У зв’язку з цим суд визнав помилковим рішення податкового органу про те, що додаткові внески в розмірі 15000 грн., перераховані учасниками на поповнення статутного капіталу до внесення змін до держреєстру, прирівнюються до безповоротної фінансової допомоги та підлягають включенню до валового доходу.

 

Думка редакції

У

ч. 3 ст. 87 ГКУ та ст. 16 Закону про госптовариства дійсно зазначено, що рішення товариства про зміну розміру статутного капіталу набирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.

Щодо цієї норми Держкомпідприємництва в

листі від 23.03.2004 р. № 1776 дійшов висновку, що орган державної реєстрації проводить реєстрацію не факту збільшення розміру статутного капіталу товариства, а рішення товариства про зміну розміру статутного капіталу, яке після цього набирає чинності.

Ураховуючи це, найбезпечнішим шляхом, з точки зору податкових наслідків, є внесення додаткових внесків, спрямованих на збільшення статутного капіталу,

після держреєстрації змін у статуті.

Якщо засновники поповнюють статутний капітал

до внесення відповідних відомостей до держреєстру, то податківці досить часто визнають отримані грошові кошти безповоротною фінансовою допомогою, а отримане майно — безоплатно отриманими товарами, які включаються до складу валових доходів на підставі п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток.

Що стосується аргументації, наведеної ВАСУ в

ухвалі, яка коментується, щодо відсутності необхідності держреєстрації змін в установчих документах, пов’язаних зі збільшенням статутного капіталу, до внесення додаткових внесків у повному обсязі, то вона не зовсім коректна. Адже насправді ст. 16 Закону про госптовариства, вказуючи на можливість збільшення статутного капіталу після внесення повністю учасниками своїх вкладів, має на увазі первісні вклади до статутного капіталу.

Проте в підприємства є реальні шанси відстояти свою позицію, що, власне, і підтверджує ця

ухвала. І, до речі, вона не єдина (див., зокрема, ухвали ВАСУ від 05.07.2006 р., від 06.12.2006 р.; постанови ВГСУ від 13.04.2005 р. № 23/106-04-3535, від 21.09.2004 р. № 9/325-03).

Доказом правоти підприємства може бути те, що рішення власників про збільшення статутного капіталу та протокол усе ж є (хай навіть рішення ще й не набрало чинності). Крім того, є платіжні документи із зазначенням призначення платежу (наприклад, додаткові внески, спрямовані на збільшення статутного капіталу ТОВ «Меркурій»).

Таким чином, потрібно говорити не про безповоротну фінансову допомогу, а про

інвестиції, отримані в обмін на корпоративні права. Нагадаємо, що відповідно до п.п. 1.28.2 Закону про податок на прибуток пряма інвестиція — це господарська операція, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою. А згідно з п.п. 4.2.5 Закону про податок на прибуток суми коштів, що надійшли, або вартість майна у вигляді прямих інвестицій не включаються до складу валового доходу.

Саме подібна аргументація використовується в судовій практиці.

Утім, може скластися і так, що служителі Феміди підтримають у цьому питанні ДПАУ. Прикладом тому є

ухвала ВАСУ від 06.06.2007 р., в якій судді дійшли висновку, що грошові кошти, унесені до дня державної реєстрації змін (у зв’язку зі збільшенням статутного капіталу та зміною складу засновників), не можна розглядати як пряму фінансову інвестицію в корпоративні права платника податків, оскільки такі права не могли виникнути до державної реєстрації таких змін.

Таким чином, сміливі платники податків у разі додаткового поповнення статутного капіталу до внесення відповідних змін до держреєстру, можуть спробувати уникнути обкладення перерахованих сум податком на прибуток, звернувшись до суду. А обережним платникам податків доцільніше поповнювати статутний капітал тільки після реєстрації змін.

 

Матеріал підготувала Наталя Білова,  економіст-аналітик

 

 

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

20.01.2009 р.

 № 18/148/06-АП

 

<…>

Перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, фахівцями <…> ОДПІ проведено позапланову документальну перевірку з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства ТОВ <…>.

Перевіркою встановлено, що в порушення п.п. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» <…> не включено до складу валового доходу дохід, отриманий з інших джерел у вигляді безповоротної фінансової допомоги в сумі 150000 грн. — грошові кошти на поповнення статутного фонду відповідно до рішення про збільшення статутного фонду. <…> Станом на 01.07.2005 р. зміни, як пов’язані зі збільшенням статутного капіталу підприємства, не внесені до установчих документів позивача та не зареєстровані в державному реєстрі.

Так, на думку податкового органу, оскільки на кінець звітного податкового періоду рішення товариства про зміну розміру статутного фонду не набрало чинності, оскільки ці зміни не було внесено до Державного реєстру, як того вимагає ст. 16 Закону України від 19.09.91 р. «Про господарські товариства» (зі змінами і доповненнями), додаткові кошти, внесені засновниками товариства до його статутного фонду, прирівнюються до безповоротної фінансової допомоги і відповідно до п.п. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» включаються до складу валового доходу разом з доходами з інших джерел <…>.

Статтею 16 Закону України «Про господарські товариства» передбачено, що товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного фонду. Збільшення статутного фонду може бути здійснено лише після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів (оплати акцій), крім випадків, передбачених цим Законом.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що засновниками ТОВ <…> було внесено у

II кварталі 2005 р. не всю визначену рішенням зборів засновників суму збільшення статутного фонду, яка становить 400000 грн., а лише 150000 грн., а відтак відповідно до ст. 16 зазначеного Закону у позивача, до внесення у повному обсязі всіма учасниками своїх вкладів, були відсутні підстави для державної реєстрації змін у його установчих документах.

За таких обставин та враховуючи положення п.п. 1.22.1 п. 1.22 ст. 1, п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», колегія суддів вважає помилковим висновок податкового органу стосовно того, що оскільки на кінець II кварталу 2005 року позивачем не внесено змін до розміру статутного фонду, то кошти в сумі 150000 грн., перераховані його засновниками протягом II кварталу 2005 року, прирівнюються до безповоротної фінансової допомоги та є доходами з інших джерел, а тому повинні включатися до складу валового доходу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі