Теми статей
Обрати теми

Щодо заповнення рядка 23.2 декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 12.08.2010 р. № 16354/7/16-1517

Щодо заповнення рядка 23.2 декларації з ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.08.2010 р. № 16354/7/16-1517

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із надходженням численних запитів від платників податків та органів державної податкової служби стосовно застосування змін, внесених до підпункту 7.7.2 «б» пункту 7.7 статті 7 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон), які внесені Законом України від 20.05.2010 р. № 2275-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі — Закон № 2275), платниками податку, які не мають права на отримання бюджетного відшкодування, і повідомляє.

Відповідно до пункту 3 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 2275 з дня набрання чинності Закону до 1 січня 2011 року зупиняється дія підпункту 7.7.2 «б» пункту 7.7 статті 7 Закону та в цей період зазначений підпункт застосовується в наступній редакції:

«залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту кожного наступного податкового періоду лише в частині суми податку фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) та при імпорті і включається до розрахунку бюджетного відшкодування наступного звітного періоду;

залишок від’ємного значення, за яким не проведено розрахунків з постачальниками, відображається в податковій декларації з податку на додану вартість окремим рядком для визначення суми податку, яка може підлягати відшкодуванню в частині сплачених сум податку в наступних звітних періодах;

залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування відображається у декларації з податку на додану вартість окремим рядком та включається до складу податкового кредиту починаючи з першого звітного періоду 2011 року».

Порядок застосування цієї норми Закону викладено і в листах ДПА України від 18.06.2010 р. № 12096/7/16-1117, від 08.07.2010 р. № 13547/7/16-1517 та від 15.07.2010 р. № 14134/7/16-1117.

Поряд з тим, підпунктом 7.7.11 пункту 7.7 статті 7 Закону визначено перелік осіб, що не мають права на отримання бюджетного відшкодування.

А тому

особи, на яких розповсюджуються норми цього підпункту, застосовують змінену редакцію підпункту 7.7.2 «б» пункту 7.7 статті 7 Закону з урахуванням наступних особливостей:

— до

рядка 23.2 податкової декларації за червень чи за наступні звітні періоди до кінця поточного року включається значення рядка 26 податкової декларації з податку на додану вартість попереднього податкового періоду лише в частині суми податку, фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) у попередніх податкових періодах;

— зазначена сума враховується при визначенні суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за червень чи за наступні звітні періоди до кінця поточного року, а її залишок переноситься до

рядка 26 податкової декларації з податку на додану вартість та додається до залишку значення рядка 26 податкової декларації з податку на додану вартість в частині сум податку, по яких не проведено розрахунки з постачальниками;

— в податковому періоді, в якому платник податку набуває права на отримання бюджетного відшкодування, накопичена в

рядку 26 за попередні звітні періоди сума податку, фактично сплачена отримувачем постачальникам товарів (послуг) у таких попередніх звітних періодах, переноситься до рядка 23.2 декларації з податку на додану вартість і включається до розрахунку бюджетного відшкодування;

— сума бюджетного відшкодування відображається в

рядку 25.1 чи рядку 25.2 податкової декларації з податку на додану вартість.

Державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих органів державної податкової служби та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Платники ПДВ, які не мають права на відшкодування,
 можуть переносити оплачене від’ємне значення
 до податкового кредиту наступного періоду

Стало вже недоброю традицією роз’яснювати законодавство вже після того, як платники податків мали його застосувати. Нові правила перенесення від’ємного значення слід було застосовувати починаючи з декларації за червень, а лист ДПАУ, що коментується, з’явився тільки в серпні, а в доступних джерелах — після граничного терміну подання декларації за липень. Фактично платники податків перебували два періоди в невіданні…

Але все ж ці нюанси меркнуть на тлі

позитивної відповіді податківців. Відверто кажучи, ми не розраховували на те, що податківці дозволять переносити оплачену частину від’ємного значення до ряд. 23.2 декларації наступного періоду тим платникам ПДВ, які не мають права на відшкодування. Нагадаємо, що до них належать особи, зареєстровані платниками ПДВ менше 12 місяців, та особи, які мають обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 місяців менше, ніж заявлена сума відшкодування.

Наші побоювання викликав сполучник «

і», що вживається в першій частині абзацу «б» п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ, що передбачає перенесення від’ємного значення до ряд. 23.2 декларації та включення цієї суми до розрахунку бюджетного відшкодування як одночасні дії. Податківці ж його взагалі не помічають, а акцентують увагу лише на тому, що від’ємні суми має бути оплачено.

Як би там не було, важливий сам результат — ці категорії платників ПДВ

можуть переносити оплачене в попередніх періодах від’ємне значення до податкового кредиту наступного періоду та згортати його із сумою податку наступного періоду, а якщо остання сума виявиться менше, то різницю слід переносити до ряд. 26. І так доти, доки платник податків не вийде з-під дії п.п. 7.7.11 Закону про ПДВ — тоді він зможе поставити неперекриту суму на відшкодування (ряд. 25 декларації).

Чекатимемо інших позитивних новин від ДПАУ, адже неврегульованих питань щодо перенесення від’ємного значення ще предостатньо.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі