Теми статей
Обрати теми

Про практику застосування господарськими судами земельного законодавства. Момент виникнення прав на землю

Редакція ПБО
Рекомендації від 02.02.2010 р. № 04-06/15

Попередній фрагмент

2.

Вирішення спорів, пов’язаних з правом власності на земельні ділянки

2.1. У вирішенні спорів про право на земельну ділянку (в т. ч. право власності, право постійного користування та право оренди) судам слід враховувати, що момент виникнення відповідного права користування земельною ділянкою визначено статтею 18 Закону України «Про оренду землі» та статтею 125 ЗК України, а документи, що посвідчують право на земельну ділянку — статтею 126 цього Кодексу.

При цьому слід зауважити, що Законом від 05.03.2009 р. № 1066-VI статтю 125 ЗК України викладено в новій редакції, згідно з якою

право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

 



коментар редакції

Момент виникнення прав на землю

Огляд існуючої практики розгляду судами спорів, пов’язаних з отриманням земельних ділянок у власність, дозволив ВГСУ виділити декілька найбільш проблемних моментів.

Насамперед, ВГСУ звертає увагу на нову редакцію ст. 125 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ), відповідно до якої

право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Редакція діє

з 02.05.2009 р. у зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок» від 05.03.2009 р. № 1066-VI. Незважаючи на те що минув досить тривалий період часу, таке нагадування не буде зайвим. Наприклад, ДПАУ не відразу звернула увагу на зміни, що відбулися, і в листі від 09.07.2009 р. № 14315/7/17-0317, розглядаючи питання про момент виникнення прав на землю та документи, що їх підтверджують, продовжувала керуватися старою редакцією (докладний аналіз див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 85, с. 5).

Нагадаємо, що підставою для держреєстрації прав на земельну ділянку є документи, що їх підтверджують. До 02.05.2009 р. для права власності або права постійного користування таким документом був відповідний державний акт, для права оренди — договір оренди. Після зазначеної дати для земельних ділянок приватної власності відбулися істотні зміни: якщо межі та цільове призначення щодо земельної ділянки, яка придбавалася, не змінювалися, то для державної реєстрації права власності на неї достатньо надати цивільно-правовий договір, згідно з яким перейшло право власності.

Це питання важливе, оскільки

саме з моменту переходу права власності на земельну ділянку змінюється суб’єкт, на якого покладено обов’язок зі сплати земельного податку за неї.

При цьому, як обґрунтовано звертає увагу ДПАУ в п. 6 Узагальнюючого податкового роз’яснення про плату за землю з юридичних осіб, затвердженого наказом ДПАУ від 25.03.2010 р. № 186 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 29, с. 7), договір про перехід права власності на земельну ділянку повинен, зокрема, містити вказівку на момент такого переходу. Однак цю норму не слід розуміти так, що сторони договору можуть застерегти умову, згідно з якою право власності на земельну ділянку до нового власника переходить до державної реєстрації такого права. Ідеться про те, що в договорі може бути зазначено

момент, раніше якого право власності не переходить і відповідно пройти держреєстрацію не може.

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі