Теми статей
Обрати теми

Про практику застосування господарськими судами земельного законодавства. Заборона реєстрації права власності на землю як захід забезпечення позову

Редакція ПБО
Рекомендації від 02.02.2010 р. № 04-06/15

Початок

Попередній фрагмент

2.4.

З позовами про визнання недійсними угод мають право звертатися не лише сторони цих угод (договорів), а також особи, зацікавлені у придбанні земельної ділянки, що є предметом спірного договору. При цьому інтерес такої особи стосовно придбання у власність земельної ділянки має бути законним, не суперечити Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності, розумності та іншим загальноправовим засадам, а також відповідати критеріям охоронюваного законом інтересу, офіційне тлумачення якого надане в резолютивній частині Рішення Конституційного Суду України від 01.12.2004 р. № 18-рп/2004 (справа № 1-10/2004).

У спорах про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння при розгляді клопотання про забезпечення позову судам за наявності відомостей про те, що відповідачами можливе вчинення дій направлених на отримання державного акта на право власності на спірну земельну ділянку з метою її відчуження або вчинення інших дій щодо розпорядження нею в подальшому, слід задовольняти клопотання про забезпечення позову, зокрема шляхом встановлення заборони реєструвати право власності на таку земельну ділянку, відчужувати її будь-яким способом, передавати в іпотеку, користування, а також використовувати зазначену земельну ділянку або її частину. Оскільки такі заходи перебувають у необхідному правовому зв’язку із заявленими позовними вимогами та їх предметом, їх невжиття може ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду в майбутньому у разі задоволення позову.



коментар редакції

Заборона реєстрації права власності на землю як захід забезпечення позову

Керуючись наданим роз’ясненням ВГСУ, суб’єкти, які подають позов про визнання договору, за яким перейшло право власності на земельну ділянку, недійсним, або про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння, можуть звертатися

до суду з клопотанням про вжиття заходів щодо забезпечення позову у вигляді заборони реєстрації права власності на таку земельну ділянку, на її відчуження, передачу в іпотеку, користування. Такі вимоги можна або включити прямо до позову, або заявити окремо у вигляді письмового клопотання.

Варто також зауважити, що згідно з позицією Пленуму Верховного Суду України, якщо на момент подання позову спірна земельна ділянка вже була передана третій особі (яка не була стороною договору купівлі-продажу), то до такої особи слід заявляти вимогу

не про визнання договору купівлі-продажу недійсним, а про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння (див. п. 10 постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними» від 06.11.2009 р. № 9).

Рішення суду про задоволення позову про повернення земельної ділянки, переданої за недійсним договором, або про її витребування з чужого незаконного володіння є підставою для здійснення державної реєстрації права власності на земельну ділянку за законним власником та для скасування попередньої реєстрації (статті 19, 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV).

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі