Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо оплати часу службового відрядження

Редакція ПБО
Стаття

Щодо оплати часу службового відрядження

 

Чи є порушенням законодавства, якщо за час службових відряджень технічним експертам та спеціалістам експертно-технічного центру нараховується зарплата за відрядними системами оплати праці, що передбачено в колективному договорі?

 

Згідно з частиною третьою ст. 121 КЗпП за відрядженими працівниками зберігаються впродовж усього часу відрядження місце роботи (посада) і середній заробіток.

Відповідно до загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59, середній заробіток за час перебування у відрядженні зберігається на всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

Обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Слід зазначити, що норми ст. 121 КЗпП передбачають гарантії і компенсації під час службових відряджень, які відповідно до ст. 12 Закону України «Про оплату праці» є мінімальними державними гарантіями з оплати праці.

Отже, ці норми законів не передбачають систему, порядок та максимальні розміри оплати праці, а визначають її нижню межу — середній заробіток.

Тобто, на нашу думку, якщо працівник, який перебуває у відрядженні, виконує роботу, передбачену трудовим договором, то й оплата праці має провадитися за умовами трудового договору, але не бути нижчою від середнього заробітку.

 

Неля СИНЬКО,
 начальник відділу Департаменту з питань
 державного регулювання заробітної плати
 та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі