Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Ліквідація підприємства у зв’язку з банкрутством: що буде із сумою ПДВ, відображеною в рядку 26 останньої декларації з ПДВ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ліквідація підприємства у зв’язку з банкрутством: що буде із сумою ПДВ, відображеною в рядку 26 останньої декларації з ПДВ?

 

 

Підприємство — платник ПДВ ліквідується у зв’язку з банкрутством. Відповідно буде проведено й анулювання його ПДВ-реєстрації. Утім, протягом декількох податкових періодів підряд до моменту анулювання підприємство вказувало в рядку 26 декларації з ПДВ певну суму від’ємного значення податку. Чи можна в такій ситуації розраховувати на відшкодування цієї суми з бюджету?

(м. Дніпропетровськ)

 

Ні, не можна

.

У разі ліквідації юридичної особи — платника ПДВ у зв’язку з банкрутством його ПДВ-реєстрація в обов’язковому порядку

анулюється.

Таке правило встановлено

п.п. «б» п. 9.8 Закону про ПДВ, де зазначено: ПДВ-реєстрація особи діє до дати її анулювання, яке відбувається в разі, якщо ліквідаційна комісія платника податку, оголошеного банкрутом, закінчує роботу або платник ліквідується за власним бажанням або за рішенням суду (фізособа позбавляється статусу суб’єкта господарювання). Анулювання реєстрації платника ПДВ відбувається шляхом анулювання Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість та виключення такого платника з Реєстру платників податку на додану вартість (п. 25 Положення № 79).

У

п. 9.8 Закону про ПДВ також зазначено: у разі анулювання реєстрації платник податку позбавляється права на нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування, але у строки, визначені законом, зобов’язаний погасити суму податкових зобов’язань або податкового боргу з ПДВ, що виникли до такого анулювання, за їх наявності, незалежно від того, залишатиметься він зареєстрованим як платник ПДВ на дату сплати такої суми чи ні.

Водночас, якщо за результатами

останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування надається протягом строків, визначених Законом про ПДВ, незалежно від того, чи залишатиметься така особа зареєстрованою як платник ПДВ на дату отримання такого бюджетного відшкодування чи ні.

Інакше кажучи, підприємство може отримати бюджетне відшкодування, якщо за результатами

останнього податкового періоду в останній декларації з ПДВ у нього заявлено бюджетне відшкодування в рядку 25.1.

При цьому останнім податковим періодом при анулюванні ПДВ-реєстрації вважається період, який починається з дня, наступного за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем такого анулювання.

Щодо

рядка 26 декларації з ПДВ, то тут ситуація така. У цьому рядку відображаються не суми бюджетного відшкодування , а залишок від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, який після бюджетного відшкодування підлягає зарахуванню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Отже, якщо у платника в рядку 26 останньої декларації з ПДВ фігурує певна сума, тобто сума

податкового кредиту, яку до останнього податкового періоду не було сплачено постачальникам, то вона не може бути відшкодована такому платнику з бюджету. Те ж саме і з від’ємним значенням, сформованим в останньому податковому періоді, зазначеному у рядку 22.2 останньої декларації з ПДВ.

Аналогічної думки дотримуються і фахівці ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 31, с. 24, а також у

листі від 06.11.2008 р. № 10887/6/16-1515-26 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11).

Незважаючи на те що в зазначеному

листі йдеться про податкові наслідки анулювання ПДВ-реєстрації філій, його висновок щодо подальшої долі значення рядка 26 поширюється і на інших осіб, які залишають лави платників ПДВ та опинилися в такій ситуації.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі