Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Облік автомобільних трасерів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Облік автомобільних трасерів

 

Підприємство, що перебуває на загальній системі оподаткування, придбало два трасери на власні вантажні автомобілі, а також оплатило вартість їх монтажу. У комплекті з ними також поставлялося програмне забезпечення. Як відобразити цю операцію в бухгалтерському та податковому обліку?

(м. Суми)

 

Спершу зауважимо, що трасери являють собою пристрої для відстеження місця розташування певних об’єктів — у нашому випадку автомобілів. У загальному випадку, подібні пристрої можуть як установлюватися на об’єкт, так і виконувати свої функції без безпосереднього монтажу. Виходячи з формулювання запитання, у нашому випадку має розглядатися саме перший варіант.

Зазначимо, що вартість програмного забезпечення та його встановлення в подібних випадках не спричинює окремих облікових наслідків (програмне забезпечення повністю пов’язане з устаткуванням та не виконує окремих функцій; крім того, його вартість не виділяється з вартості устаткування).

 

Податковий облік

В обліку податку на прибуток існує два варіанти відображення цієї операції: як поліпшення основних фондів або як придбання окремого об’єкта. Вибір залежить від того, буде трасер монтуватися на автомобіль чи ні. Ми наведемо обидва варіанти.

Трасер монтується на автомобіль

. Цей варіант відразу ж відсилає нас до п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток. Подальші податкові наслідки повністю залежать від досягнення 10 % валововитратного ліміту:

— витрати на придбання і монтаж трасерів у межах ліміту слід відобразити у валових витратах звітного періоду (рядок 04.10 декларації із заповненням таблиці 3 її квартального додатка К1/1);

— витрати в сумі перевищення ліміту підуть на збільшення вартості основних фондів групи 2 (якщо не було інших ремонтів).

Трасер не монтується на автомобіль

. Цей варіант передбачає облік трасера як окремого об’єкта, але не обов’язково основного фонду. Річ у тім, що трасер не обов’язково має потрапляти під критерії визначення основних фондів, наведені в п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток, а саме в частині вартості понад 1000 грн. (другий критерій не враховуємо, оскільки цей об’єкт призначається для використання понад 365 календарних днів). Знову утворюється розділення податкових наслідків.

Припустимо, трасер потрапляє під визначення основного фонду. У такому разі його вартість має збільшити третю групу основних фондів у кварталі, наступному за його оприбуткуванням.

Якщо ж трасер віднести до основних фондів не можна, то його необхідно обліковувати як запаси, класифікувавши такий об’єкт як податкову малоцінку. У такому разі вартість трасера збільшить валові витрати, після чого вона підлягає перерахунку за

п. 5.9, про що прямо зазначено в абзаці другому п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток. При цьому перерахунок за п. 5.9 вартості малоцінних необоротних активів податківці прив’язують до бухгалтерських методів амортизації. Отже, у декларації слід заповнити рядок 04.1 та рядок А7 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації. Вибуття визнається в періоді та сумі, які залежать від методу амортизації в бухгалтерському обліку, а саме:

— по 50 % у першому місяці використання об’єкта та місяці вибуття зі складу активів;

— 100 % у першому місяці використання об’єкта.

У частині обліку ПДВ необхідно зауважити: якщо підприємство використовує вантажні автомобілі в оподатковуваних поставках у межах господарської діяльності, то воно може віднести суму «вхідного» ПДВ до складу податкового кредиту на загальних підставах.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку також існує два варіанти відображення.

Трасер монтується на автомобіль

. Зважаючи на те, що встановлення трасерів приведе до збільшення економічних вигод від використання автомобілів, у бухгалтерському обліку витрати на їх придбання також повинні розглядатися як поліпшення. Отже, згідно з п. 14 П(С)БО 7 суму витрат на придбання та монтаж трасерів необхідно спрямувати на збільшення первісної вартості автомобілів.

Трасер не монтується на автомобіль

. Трасер — закінчене пристосування, здатне виконувати самостійні функції (причому не обов’язково у прив’язці до конкретного об’єкта), а отже, може визнаватися окремим об’єктом основних засобів згідно з п. 4 П(С)БО 7. У такому разі вартість трасера повинна відображатися або у складі малоцінних необоротних матеріальних активів (рахунок 112), або в числі машин та обладнання (рахунок 104) — залежно від критерію малоцінності, що встановлюється підприємством.

В обліку цю операцію можна відобразити так.

 

Таблиця 1

Облік придбання та встановлення трасерів

№ з/п

Назва операції

Бухгалтерський облік

Сума

Податковий облік

Дт

Кт

ВВ

БВ

Варіант 1

Вартість трасера становить 2400 грн. (у тому числі ПДВ) і він монтується на автомобіль. Залишок 10 % ліміту становить 1500 грн.

1

Проведено передоплату за трасер

371

311

2400

1500

2

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

400

3

Оприбутковано трасер

152

631

2000

 

 

4

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

400

5

Трасер змонтовано та введено в експлуатацію

105

152

2000

500*

6

Здійснено залік заборгованості

631

371

2400

* Вартість основних фондів збільшиться, починаючи з наступного кварталу після встановлення трасера.

Варіант 2

Вартість трасера становить 2400 грн. (у тому числі ПДВ) і його системи не монтуються на автомобіль. Критерій малоцінності активів, установлений підприємством, становить 5000 грн.

1

Проведено передоплату за трасер

371

311

2400

2

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

400

3

Оприбутковано трасер

153

631

2000

2000*

4

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

400

5

Трасер уведено в експлуатацію

112

153

2000

 

 

6

Здійснено залік заборгованості

631

371

2400

7

Нараховано в першому місяці використання об’єкта амортизацію в розмірі 100 % його вартості

92 (91, 93)

132

2000

* Вартість групи 3 основних фондів збільшиться, починаючи з наступного кварталу після оприбуткування трасера.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі