Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Припинення амортизації об’єкта ОФ на час ремонту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Припинення амортизації об’єкта ОФ на час ремонту

 

Чи слід у податковому обліку припиняти амортизацію вантажного автомобіля, якщо він знаходиться на тривалому (понад один рік) ремонті?

(м. Львів)

 

Як відомо, під

амортизацією основних фондів та нематеріальних активів у ст. 8 Закону про податок на прибуток розуміється поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення на зменшення відкоригованого прибутку платника податку в межах норм амортизаційних відрахувань, установлених цією статтею. У зв’язку з цим зрозумілі побоювання автора запитання з приводу правомірності нарахування амортизації на об’єкт основних фондів, який досить тривалий час не використовується безпосередньо в господарській діяльності підприємства, зокрема, через проведення ремонту такого об’єкта.

Правила проведення будь-яких видів ремонтів, а також реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення основних фондів установлено

п. 8.7 Закону про податок на прибуток. Зокрема, п.п. 8.7.1 цього пункту передбачено, що виведення з експлуатації основних фондів будь-якої групи здійснюється на підставі наказу керівника платника податку. Проведення ж будь-яких робіт, пов’язаних з поліпшенням основних фондів, без наявності такого наказу не є свідченням про виведення таких основних фондів з експлуатації.

Як бачимо, наведені норми

Закону про податок на прибуток не містять обов’язкової вимоги про виведення об’єктів основних фондів з експлуатації при здійсненні будь-яких поліпшень таких об’єктів, оскільки далеко не завжди ремонт, реконструкція або модернізація потребують такого виведення. Тільки керівник підприємства з урахуванням усіх вимог технологічного процесу та техніки безпеки може прийняти рішення про виведення об’єкта з експлуатації залежно від запланованого обсягу поліпшень. Не в останню чергу таке рішення має ґрунтуватися на тому, можлива експлуатація об’єкта під час ремонту чи ні. Водночас підприємство зовсім не зобов’язане оформляти такий акт, якщо об’єкт основних фондів експлуатується і при цьому перебуває у стадії ремонту (таке часто відбувається з об’єктами групи 1).

Автомобільний транспорт

(про який ідеться у запитанні) та вузли (запасні частини) до нього відповідно до п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток належать до групи 2 основних фондів. Підпунктом 8.3.5 цього ж Закону встановлено, що облік балансової вартості основних фондів, що підпадають під визначення груп 2, 3 і 4, ведеться за сукупною балансовою вартістю відповідної групи основних фондів незалежно від часу введення в експлуатацію таких основних фондів. При цьому окремий облік балансової вартості індивідуальної матеріальної цінності, що входить до складу зазначених груп, з метою оподаткування не ведеться .

Таким чином, некоректно говорити про припинення нарахування амортизації на той чи інший об’єкт основних фондів груп 2 — 4, наприклад, у зв’язку з тривалим ремонтом, оскільки

в податковому обліку амортизується балансова вартість групи 2 в цілому. Правильніше буде поставити запитання так: чи впливає факт виведення конкретного об’єкта основних фондів груп 2 — 4 з експлуатації у зв’язку з проведенням ремонту щодо такого об’єкта на зміну балансової вартості групи?

Щодо цього слід звернутися до

п. 8.4 Закону про податок на прибуток, яким урегульовано порядок збільшення та зменшення балансової вартості груп основних фондів. Так, п.п. 8.4.6 цього пункту передбачено, що в разі виведення з експлуатації окремих фондів груп 2, 3 і 4 з будь-яких причин (крім їх продажу) балансова вартість таких груп не змінюється. Зворотне введення таких основних фондів в експлуатацію після проведення їх ремонту, реконструкції та модернізації збільшує баланс групи тільки на суму витрат, пов’язаних з цими роботами.

Таким чином,

незалежно від того, було прийнято рішення про виведення з експлуатації автомобіля на час його ремонту чи таке рішення (через його необов’язковість для цілей податкового обліку) не приймалося, вартість такого об’єкта правомірно продовжує амортизуватися в податковому обліку.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі