Теми статей
Обрати теми

Послуги у ЗЕД. Договір комісії з нерезидентом: правила відображення податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ у комісіонера-резидента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Договір комісії з нерезидентом: правила відображення податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ у комісіонера-резидента

 

Згідно з договором комісії резидент України — комісіонер за дорученням комітента-нерезидента здійснив ввезення (імпорт) товару для його подальшого продажу на митній території України покупцям-резидентам. При ввезенні такого товару комісіонером сплачено ПДВ. Чи виникає в цьому випадку в нього право на податковий кредит з ПДВ? Якщо так, то на яку дату — на дату подання ВМД чи на дату перерахування коштів комітенту за реалізований товар?

(м. Київ)

 

У ситуації, що розглядається, комісіонер-резидент виступає тією особою, на яку

п. 2.4 Закону про ПДВ покладено обов’язок зі сплати ПДВ при розмитненні комісійного товару.

Згідно з

п.п. 7.3.6 зазначеного Закону датою виникнення податкових зобов’язань у комісіонера-імпортера вважається дата подання митної декларації із зазначенням у ній суми податку, що підлягає сплаті. При цьому такі податкові зобов’язання в декларації з ПДВ не відображаються, податкова накладна при цьому платником-імпортером не виписується.

Відповідно

комісіонер-резидент, сплачуючи ПДВ при імпорті товару, отримує право на податковий кредит на підставі п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ. При цьому згідно з п.п. 7.4.5 цього Закону суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів (послуг), має бути підтверджено податковими накладними або митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з п.п. 7.2.6 Закону).

Однак при визначенні

дати виникнення права на податковий кредит за ЗЕД-договором комісії на продаж існують певні нюанси. Так, платнику-комісіонеру слід керуватися як «загальноімпортним» п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ, так і спеціальними «посередницькими» правилами, установленими абзацом другим п. 4.7 цього Закону.

Нагадаємо: згідно з першою з перелічених законодавчих норм право на податковий кредит імпортера виникає

на дату сплати податкових зобов’язань або, що рівнозначно, на дату подання митної декларації. Водночас другою нормою, тобто п. 4.7, визначено, що датою збільшення податкового кредиту комісіонера вважається дата перерахування коштів на користь комітента.

Таким чином, з одного боку, для отримання права на податковий кредит недостатньо лише перерахування коштів комітенту, наприклад, у разі, коли покупець спочатку оплачує товар та комісіонер перераховує ці кошти комітенту, після чого ввозяться самі товари. З іншого боку, факт ввезення товару та сплати імпортного ПДВ також сам по собі (без перерахування коштів комітенту) не призводить до збільшення податкового кредиту комісіонера. Потрібно, щоб виконувалася

і перша, і друга умова, причому податковий кредит комісіонер повинен відображати (за наявності ВМД) не раніше, ніж буде дотримано обидві зазначені умови.

У декларації з ПДВ сума податкового кредиту записується в рядок 12.1 (у додатку 5 до декларації імпортний ПДВ не відображається).

Слід також урахувати, що при поставці ввезеного комісійного товару покупцям-резидентам на митній території України у комісіонера виникають

податкові зобов’язання ще й за «внутрішньоукраїнським» ПДВ. Ці податкові зобов’язання відображаються за загальними правилами на дату першої з подій (п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ):

— або на

дату отримання грошових коштів від покупця;

— або на

дату відвантаження йому товару.

Щодо оподаткування суми комісійної винагороди, то тут потрібно користуватися

п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ, що визначає місце поставки такої послуги як місце, де особа, яка її надає, зареєстрована платником ПДВ. Оскільки комісіонер у цьому випадку є резидентом України, то операція з поставки такої послуги обкладається ПДВ за ставкою 20 %.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі