Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Визначаємо розмір авансу, якщо працівник хворів або був у відпустці

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Визначаємо розмір авансу, якщо працівник хворів або був у відпустці

 

Як розрахувати суму авансу, що належить працівнику, якщо частину періоду, за який здійснюється виплата, він хворів, про що свідчить наданий листок непрацездатності, або перебував у щорічній відпустці.

(м. Луганськ)

 

Згідно з

ч. 3 ст. 115 КЗпП, нова редакція якої чинна з 20 листопада 2010 року, розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Зауважимо, що першою половиною місяця, за яку виплачується аванс, вважається період з 1 по 15 число місяця. Якщо працівник повністю відпрацював першу половину місяця, в аванс йому виплачується не менше 50 % його тарифної ставки (посадового окладу). Для працівників-відрядників розмір авансу визначається виходячи з фактичного обсягу виробленої продукції (робіт, послуг) за першу половину місяця та відрядних розцінок.

Якщо

першу половину місяця відпрацьовано неповністю, зокрема, у зв’язку з хворобою або перебуванням працівника у відпустці, в аванс працівнику, який перебуває на почасовій системі оплати праці, виплачується заробітна плата за фактично відпрацьовані працівником у першій половині місяця дні (години) з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу), працівнику-відряднику — зарплата, розрахована виходячи з фактичного обсягу виробленої продукції (робіт, послуг) місяця та відрядних розцінок.

Щодо виплат за невідпрацьований час (лікарняні та відпускні), то зазначимо таке.

Допомога по тимчасовій непрацездатності.

Згідно з п. 2 Порядку № 439 та ст. 35 Закону № 2240 оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі в формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Підставою для призначення таких виплат є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Рішення про призначення допомоги приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства протягом 10 днів від дня надходження листка непрацездатності.

Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності

здійснюється в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати (ч. 2 ст. 52 Закону № 2240).

Таким чином, якщо працівник надав належно оформлений листок непрацездатності, за яким комісія (уповноважений) із соціального страхування прийняла рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, а найближчий після дня призначення допомоги день виплати зарплати — це день виплати авансу (з 16 по 22 число), то виплату лікарняних має бути здійснено разом з належною працівнику сумою заробітної плати за першу половину місяця у строк, установлений колективним договором або нормативним документом для виплати заробітної плати за першу половину місяця. Докладніше про умови надання, порядок нарахування та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності у 2010 році див. тематичний номер «Декретні, лікарняні…» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 24. Щодо порядку виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то він зміниться починаючи із січня 2011 року. Це передбачено

Законом № 2464, яким уносяться відповідні зміни до Закону № 2240.

Відпустка.

Відповідно до ч. 4 ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки виплату заробітної плати за час щорічної відпустки має бути здійснено не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Причому згідно з роз’ясненнями Мінпраці, наданими в листі від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09, у цій нормі йдеться про календарні, а не про робочі дні.

Отже, якщо в першій половині місяця працівнику надається відпустка, то відпускні має бути виплачено йому за три календарні дні до початку відпустки, а заробітна плата за фактично відпрацьований час за першу половину місяця — у день, призначений для виплати авансу. На практиці часто зарплату за відпрацьовані до відпустки дні виплачують разом з відпускними. Докладніше про порядок надання відпусток та розрахунку відпускних див. тематичний блок «Пора у відпустку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 40.

Приклад.

На підприємстві встановлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними. Працівник з 1 по 5 грудня 2010 року перебував у відпустці (відпускні було виплачено 26 листопада 2010 року), а з 6 по 9 грудня 2010 року хворів, про що свідчить наданий листок непрацездатності. Оклад працівника в грудні 2010 року — 3000 грн., лікарняні — 558,12 грн. Визначимо мінімальний розмір авансу, який має отримати працівник у грудні 2010 року, якщо за період з 1 по 15 число ним відпрацьовано 4 робочі дні.

Мінімальна сума авансу, що належить працівнику за першу половину грудня 2010 року, становитиме:

3000 : 23 х 4 + 558,12 = 1079,86 (грн.),

де 23 — кількість робочих днів у грудні 2010 року.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі