Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Коригування відпускних при підвищенні окладу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коригування відпускних при підвищенні окладу

 

Чи потрібно коригувати середню зарплату для розрахунку відпускних, якщо підвищення окладу за 12 місяців було 2 — 3 рази і не більше ніж на 2 %. Чи варто перераховувати відпускні за попередній рік, якщо коригування при розрахунку відпускних ніколи не робили?

(м. Луганськ)

 

Розрахунок сум відпускних при наданні працівникам щорічної відпустки здійснюється відповідно до

Порядку № 100.

Нарахування виплат за час щорічної відпустки здійснюється виходячи з

розміру середньоденної заробітної плати шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед початком відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду (за вирахуванням святкових та неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП). Отриманий результат помножується на число календарних днів відпустки.

Якщо

в розрахунковому періоді, за який здійснюється обчислення середньої заробітної плати, або в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (наприклад, час перебування у щорічній відпустці) на підприємстві, в установі, організації відбулося підвищення тарифних ставок або посадових окладів, п. 10 Порядку № 100 передбачено проведення коригування виплат, що враховуються при розрахунку середньої заробітної плати та нараховані до такого підвищення, на коефіцієнт їх підвищення.

Таке коригування проводиться з метою

недопущення заниження середньої заробітної плати при розрахунку відпускних працівникам та не залежить від того, що стало причиною підвищення посадових окладів (тарифних ставок): акти законодавства або рішення, передбачені в колективних договорах (угодах).

При цьому

коригувати необхідно всі виплати, які нараховані в розрахунковому періоді та враховуються при розрахунку середньої заробітної плати, незалежно від того, в якому розмірі відбулося підвищення заробітної плати працівникам.

Коефіцієнт коригування

визначається шляхом ділення окладу, установленого працівнику після підвищення, на його оклад до підвищення. Розрахунок таких коефіцієнтів здійснюється окремо щодо кожного працівника за кожним випадком підвищення заробітної плати на підприємстві.

Коригування виплат, що враховуються при розрахунку середньої

заробітної плати, здійснювати не потрібно тільки у випадках, коли підвищення окладу (ставки) працівника пов’язане з присвоєнням йому вищого розряду або переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду).

У решті випадків

проведення коригування є обов’язковим .

Водночас

абзацом першим п. 10 Порядку № 100 передбачено можливість на госпрозрахункових підприємствах в разі важкого фінансового стану зменшувати коефіцієнт коригування з урахуванням існуючих фінансових можливостей підприємства. У таких випадках видається наказ (розпорядження) про застосування нижчого коефіцієнта коригування. Цей наказ (розпорядження) має бути погоджено з виборним органом первинної профспілкової організації, а за відсутності таких органів — представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом.

Приклад.

Працівнику підприємства надається щорічна відпустка тривалістю 10 календарних днів з 22.12.2010 р. Протягом розрахункового періоду (грудень 2009 року — листопад 2010 року) його посадовий оклад підвищувався двічі: у січні та липні 2010 року.

Оклад працівника в розрахунком періоді склав:

— грудень 2009 року — 2000,00 грн.;

— січень — червень 2010 року — 2040,00 грн.;

— липень — листопад 2010 року — 2060,40 грн.

Підвищення місячного посадового окладу відбулося:

— у січні 2010 р. на коефіцієнт 1,02 (2040 грн. : 2000 грн.);

— у липні 2010 р. — на коефіцієнт 1,01 (2060,40 грн. : 2040 грн.).

Проведемо коригування заробітної плати працівника

— за грудень 2009 року:

2000 х 1,02 х 1,01 = 2060,40 (грн.);

— за січень — червень 2010 року:

2040 х 6 х 1,01 = 12362,40 (грн.).

Отже, відкоригований заробіток працівника за період розрахунку склав:

2060,40 + 12362,40 + 2060,40 х 5 = 24724,80 (грн.).

Кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати, становить:

365 - 10 = 355 (к. дн.).

Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

24724,80 : 355 = 69,65 (грн.).

Сума відпускних:

69,65 х 10 = 696,50 (грн.).

Незастосування або застосування не в повному обсязі норм

Порядку № 100, що регулюють порядок коригування відпускних при підвищенні заробітної плати, може призвести до заниження суми відпускних, що належать працівнику за відпрацьований період, що, у свою чергу, є порушення законодавства про працю.

Осіб, винних у порушенні законодавства про працю, може бути притягнуто до дисциплінарної та адміністративної відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність

полягає у винесенні власником або уповноваженим ним органом дисциплінарного стягнення (у вигляді догани або звільнення) посадовій особі, яка порушила трудове законодавство (ст. 147 — 152 КЗпП).

Адміністративну відповідальність

за порушення вимог законодавства про працю передбачено ст. 41 КпАП і вона полягає в накладенні штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичних осіб — підприємців у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.).

Це порушення може бути виявлено при перевірці посадовими особами територіальної державної інспекції праці. При виявленні порушень ними складаються протоколи про адміністративне правопорушення. Після оформлення та підписання протоколу формується справа про адміністративне правопорушення для направлення до суду. Рішення про накладення адміністративного штрафу на посадових осіб підприємства або фізичну особу — підприємця за

ст. 41 КпАП виноситься судом. Штраф може бути накладено протягом трьох місяців із дня виявлення правопорушення (ч. 2 ст. 38 КпАП).

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі