Теми статей
Обрати теми

Соціальне страхування та забезпечення. Розрахунок відпускних та допомоги по вагітності та пологах внутрішньому суміснику

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розрахунок відпускних та допомоги по вагітності та пологах внутрішньому суміснику

 

Жінка працює на одному підприємстві за основним місцем роботи та за сумісництвом. Перед виходом у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами вона має намір узяти щорічну відпустку. Як розрахувати відпускні та допомогу по вагітності та пологах?

(м. Донецьк)

 

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим наказом Мінпраці України, Мін’юсту України, Мінфіну України від 28.06.93 р. № 43,

визначено, що сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи, на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Якщо робота виконується на тому самому підприємстві, де й основне місце роботи, таке сумісництво називається внутрішнім.

Працівники, для яких це підприємство є і основним місцем роботи, і місцем роботи за сумісництвом, на підставі

ст. 2 Закону про відпустки мають право на щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Тривалість щорічної відпустки вказується у трудовому договорі і не може становити менше 24 календарних днів.

Щорічну відпустку повної тривалості може бути надано внутрішньому суміснику одночасно з

відпусткою за основним місцем роботи до закінчення шестимісячного строку роботи за сумісництвом (п. 6 ст. 10 Закону про відпустки).

Якщо тривалість відпустки за основним місцем роботи перевищує тривалість щорічної відпустки за сумісництвом, то за бажанням працівника в обов’язковому порядку йому надається відпустка без збереження заробітної плати на строк до закінчення відпустки за основним місцем роботи (

п. 14 ст. 25 Закону про відпустки).

Розрахунок середньої заробітної плати працівникам для оплати часу відпусток здійснюється відповідно до

Порядку № 100. При проведенні розрахунку працівникам, які є внутрішніми сумісниками, необхідно враховувати норми п.п. «ї» п. 4 Порядку № 100, згідно з якими до розрахунку середньої зарплати не включається заробітна плата за сумісництвом. Тобто нарахування відпускних внутрішньому суміснику здійснюється окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом, виходячи із сумарного заробітку за розрахунковий період за кожним місцем роботи. Це підтверджує Мінпраці в листі від 06.09.2007 р. № 554/13/155-07.

Докладніше про порядок розрахунку відпускних читайте в тематичному блоці «Пора у відпустку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 40.

Приклад 1.

Працівниця підприємства працює на одному підприємстві за основним місцем роботи та за сумісництвом. З 6 грудня 2010 року працівниці надається щорічна відпустка тривалістю 14 календарних днів. Розрахунковим періодом і за основним місцем роботи, і за місцем роботи за сумісництвом є грудень 2009 року — листопад 2010 року. Сума заробітної плати, нарахованої працівниці в розрахунковому періоді за основним місцем роботи, склала 24000 грн., за сумісництвом — 12000 грн.

Кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати, становить:

365 - 10 = 355 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

10 — кількість святкових та неробочих днів, що припадають на розрахунковий період.

Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

— для визначення суми відпускних за основним місцем роботи:

24000 : 355 = 67,61 (грн.);

— для визначення суми відпускних за сумісництвом:

12000: 355 = 33,80 (грн.).

Визначимо суму відпускних:

— за основним місцем роботи:

67,61 х 14 = 946,54 (грн.);

— за сумісництвом:

33,80 х 14 = 473,20 (грн.).

Щодо розрахунку допомоги по вагітності та пологах внутрішнім сумісникам зазначимо таке.

Відповідно до

ст. 50 Закону № 2240 допомога по вагітності та пологах призначається та надається як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Підставою для призначення такої допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, а також довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи за розрахунковий період, довідки за місцями роботи за сумісництвом (якщо працівник працює на декількох місцях роботи за сумісництвом).

Оскільки для внутрішнього сумісника роботодавець-страхувальник той самий, допомога по вагітності та пологах за основним місцем роботи та за сумісництвом призначається

на підставі оригінала листка непрацездатності .

Механізм обчислення середньої заробітної плати для розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах визначено

Порядком № 1266.

Розрахунок середньої заробітної плати здійснюється виходячи із

загальної нарахованої заробітної плати в розрахунковому періоді за основним місцем роботи та за сумісництвом, з якої сплачувалися страхові внески, та кількості календарних днів у розрахунковому періоді.

До розрахунку середньої зарплати включається загальна заробітна плата, нарахована в місяцях розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом, у межах максимальної величини зарплати, з якої справляються соціальні внески, що дорівнює 15 розмірам прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб на відповідний місяць.

Середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну суму (граничну величину) заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески в розрахунку на один день, розраховану шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Допомога по вагітності та пологах виплачується в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу працівниці.

Докладніше про порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах читайте в тематичному номері «Декретні, лікарняні..» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 24.

Продовження прикладу 1.

З 20 грудня 2010 року працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, про що свідчить наданий нею листок непрацездатності. Розрахунковий період для визначення суми допомоги по вагітності та пологах — червень — листопад 2010 року. Сума нарахованої за зазначений період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, за основним місцем роботи склала — 12000 грн., за сумісництвом — 6000 грн. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді — 183.

Розрахуємо середньоденну заробітну плату для визначення суми допомоги по вагітності та пологах:

(12000 + 6000) : 183 = 98,36 (грн.).

Сума допомоги по вагітності та пологах становитиме:

98,36 х 126 = 12393,36 (грн.).

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі