Теми статей
Обрати теми

Соціальне страхування та забезпечення. Якщо працівник захворів, перебуваючи за кордоном

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо працівник захворів, перебуваючи за кордоном

 

Працівник підприємства захворів, перебуваючи в щорічній відпустці за межами України. Чи потрібно йому нараховувати допомогу по тимчасовій непрацездатності?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ч. 1 ст. 4 Закону № 2240 право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності мають застраховані особи — наймані працівники підприємств, організацій, установ, а також особи, які працюють у фізичних осіб — підприємців за трудовим договором та на користь яких здійснюється загальнообов’язкове соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності

здійснюється комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, а також довідки з основного місця роботи про нараховану заробітну плату за розрахунковий період, довідок з місць роботи за сумісництвом (якщо працівник працює на декількох місцях роботи за сумісництвом). Отже, обов’язковою умовою одержання допомоги по тимчасовій непрацездатності є наявність належно оформленого та виданого в установленому порядку листка непрацездатності.

Якщо працівник під час тимчасового перебування за межами України захворів, про що свідчить наданий ним документ, який засвідчує хворобу, призначення виплат по тимчасовій непрацездатності можливе тільки в разі проведення обміну зазначеного документа на листок непрацездатності. Такий обмін здійснюється за рішенням лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання або роботи.

Обмін документа, що засвідчує хворобу, виданого за кордоном, на листок непрацездатності можливий лише у випадках, визначених

п. 1.12 Інструкції № 455. До них належать:

— гострі захворювання та травми;

— загострення хронічних захворювань;

— вагітність та пологи;

— оперативні втручання при невідкладних станах;

— лікування відповідно до рішення комісії МОЗ України з питань направлення на лікування за кордон.

Для проведення обміну працівник повинен надати до лікувально-профілактичної установи за місцем проживання або роботи

перекладені державною мовою та нотаріально посвідчені документи, що підтверджують тимчасову втрату працездатності під час перебування за межами України.

Після проведення обміну працівник подає до комісії (уповноваженому) із соціального страхування підприємства листок непрацездатності, на підставі якого

в загальному порядку призначаються та здійснюються виплати по тимчасовій непрацездатності.

Звертаємо увагу: сьогодні чинним законодавством

не передбачено обмеження строку подання документів для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Тому навіть якщо листок непрацездатності було подано працівником із значним запізненням, наприклад, унаслідок проведення обміну, у роботодавця немає підстав для відмови працівнику в оплаті листка непрацездатності. Аналогічні роз’яснення було надано Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 21.04.2010 р. № 04-29-794 і Мінпраці в листі від 02.08.2010 р. № 242/18/153-10.

Оскільки згідно із запитанням працівник захворів, перебуваючи в щорічній відпустці, то в разі надання ним належно оформленого листка непрацездатності роботодавець зобов’язаний продовжити йому щорічну відпустку на кількість календарних днів хвороби або перенести її на інший період. Це право працівника визначено

п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі