Теми статей
Обрати теми

Соціальне страхування та забезпечення. Порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах, якщо в розрахунковому періоді не відпрацьовано жодного дня

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах, якщо в розрахунковому періоді не відпрацьовано жодного дня

 

У працівниці підприємства, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

абз. 3 ч. 3 ст. 38 Закону № 2240 за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, який збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Сума допомоги по вагітності та пологах розраховується шляхом множення середньоденної заробітної плати на кількість календарних днів,

що підлягають оплаті згідно з виданим у встановленому порядку листку непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (п. 20 Порядку № 1266).

Відповідно до

п. 10 Порядку № 1266, якщо в розрахунковому періоді перед настанням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами застрахована особа не мала заробітку з поважних причин, зокрема, у зв’язку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з:

місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку;

частини місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку, що відповідає його графіку роботи, якщо на підприємстві встановлено неповний робочий день (робочий тиждень).

Згідно з

абз. 8 п. 14 Порядку № 1266 у ситуації, що розглядається, середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Звертаємо увагу:

середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну суму (граничну величину) заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески в розрахунку на один день, розраховану шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Норма про обмеження середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах середньою заробітною платою за всіма видами економічної діяльності в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок, у відповідному регіоні (

п. 6 Порядку № 1266) не поширюється на випадки, коли перед настанням страхового випадку застрахована особа перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку (див. лист Мінпраці від 21.01.2010 р. № 11/18/99-10).

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

в розмірі 100 % середньої заробітної плати та не залежить від страхового стажу працівника.

Порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах у разі, коли право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами виникло в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, розглянемо на конкретному прикладі.

Приклад.

Згідно з наданим листком непрацездатності працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, має бути надано відпустку в зв’язку вагітністю та пологами з 8 листопада 2010 року. Відповідно до штатного розпису посадовий оклад працівниці в листопаді 2010 року становить 3000 грн.

Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

3000 : 30,44 = 98,55 (грн.)

Сума допомоги по вагітності та пологах становитиме:

98,55 х 126 = 12417,30 (грн.),

де 126 — кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі