Теми статей
Обрати теми

Збір за спецводокористування. Сплата спецводозбору перукарнями

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата спецводозбору перукарнями

 

Чи сплачується збір за спеціальне використання води перукарнями?

(м. Житомир)

 

Загальні принципи справляння збору за спецводокористування до набуття чинності

Податковим кодексом визначено ст. 30 Водного кодексу, а конкретизовано їх у Порядку № 1494.

Згідно з

п. 3 цього Порядку платниками збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту є підприємства, установи і організації незалежно від форми власності, а також громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують водні ресурси та які користуються водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту.

Об’єктом обчислення збору

за спеціальне використання водних ресурсів є фактичний обсяг води, що використовується водокористувачами, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання (п. 5 Порядку № 1494).

Водночас

п. 4.8 Інструкції № 231 визначено, що збір за використання водних ресурсів не справляється за воду, яка споживається для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі для задоволення виключно власних питних та санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності.

Отже, якщо суб’єкт господарювання використовує воду для задоволення

виключно власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, тобто використовує воду для особистого споживання працівниками, а також у санвузлах, умивальниках, душових кабінах та для забезпечення відповідного санітарно-гігієнічного стану зазначених приміщень та робочих місць, то збір за спеціальне використання водних ресурсів не справляється.

Вода, спожита суб’єктом господарювання у процесі надання ним перукарських послуг

, не вкладається в поняття «питні та санітарно-гігієнічні потреби», отже, спецводозбір за таку воду сплачується на загальних підставах.

До викладеного додамо, що

п. 4.5 Інструкції № 231 установлено: в разі використання водокористувачами води одночасно для власних потреб та для потреб об’єктів соціально-культурного призначення, житлово-комунального господарства (за винятком обсягу води, переданої населенню), підсобного сільського та рибного господарства чи інших допоміжних служб збори до бюджетів вносяться за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання. При цьому чинним законодавством не передбачено, що в разі наявності окремого лічильника води для обчислення обсягу води, використаної на питні та санітарно-гігієнічні потреби, за зазначені обсяги води сплата збору за спеціальне водокористування не здійснюється.

Така думка міститься у

листі ДПАУ від 16.06.2007 р. № 12216/7/15-0817 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 71), а також у консультаціях її провідних фахівців (див., наприклад, «Вісник податкової служби України», 2007, № 35, с. 43; 2008, № 28, с. 26; 2009, № 12, с. 35). Підтримує її і Держкомводгосп України в листі від 05.07.2010 р. № 2995/9/11-10.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі