Теми статей
Обрати теми

Перевірки та штрафи. Зняття податкового кредиту з ПДВ без податкового повідомлення-рішення: як оскаржити?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Зняття податкового кредиту з ПДВ без податкового повідомлення-рішення: як оскаржити?

 

Актом невиїзної документальної перевірки податкова інспекція зняла податковий кредит з ПДВ та зменшила показник ряд. 26. Підприємством було складено заперечення до акта перевірки, однак податковий орган відмовився взяти їх до уваги. Як діяти далі, адже податкового повідомлення-рішення немає, а отже, оскаржувати нема чого?

(м. Харків)

 

Є два можливі випадки, коли податкові органи зменшують за результатами перевірки значення рядка 26 декларації з ПДВ:

1) виявлено факт заниження або недекларування сум бюджетного відшкодування;

2) платником податків завищено задекларований податковий кредит (або занижено податкові зобов’язання).

У ситуації, коли за результатами податкової перевірки встановлено, що платник ПДВ задекларував

занижену суму бюджетного відшкодування, по-перше, згідно з п.п. 7.7.7 Закону про ПДВ вважається, що платник податків добровільно відмовився від отримання такої суми заниження як бюджетного відшкодування, а по-друге, податковий орган, що здійснив перевірку, направляє такому платнику податкове повідомлення-рішення із зазначенням суми заниження. Згадане податкове повідомлення-рішення є підставою для відображення у картці особового рахунка платника суми, на яку він має право зменшувати податкові зобов’язання з ПДВ, що належать до сплати в наступних звітних періодах, до повного її використання. Платник же, отримавши таке повідомлення-рішення, показує суму заниження бюджетного відшкодування зі знаком «-» у рядку 23.4 декларації з ПДВ наступного звітного періоду та відповідно зменшує показник рядка 26. При цьому в рядку 25.1 чи 25.2 декларації з ПДВ за будь-який звітний період сума заниження не відображається.

Якщо ж за результатами перевірки встановлено безпідставне, на погляд податківців,

завищення податкового кредиту, що призвело до збільшення показника рядка 26 декларації, то результати перевірки не відображаються в картці особового рахунка і податкове повідомлення-рішення платнику не направляється, оскільки немає податкового зобов’язання, яке має бути донараховано. Водночас результати перевірки має бути враховано в декларації з ПДВ: у наступному звітному періоді сума завищення показується в рядку 23.4 зі знаком «-». Саме така ситуація й має місце у випадку, у зв’язку з яким поставлене запитання.

Якщо платник податків не згоден з висновками податкового органу, то оскаржувати йому дійсно нема чого. Подати позов з вимогою визнати висновки акта перевірки неправомірними, на жаль, не можна. Суди виходять з того, що тільки факт фіксації порушень в акті перевірки ще не порушує права та інтереси суб’єкта господарювання, і лише якщо такі висновки стануть підставою для прийняття відповідного рішення контролюючим органом про стягнення певної суми або про застосування штрафних санкцій, тоді оскарженню підлягатиме таке рішення.

Тому у платника податків є два варіанти подальших дій:

1) погодитися з висновками акта перевірки та заповнити рядок 23.4 зі знаком «-» у наступному звітному періоді. При цьому під наступним податківці розуміють період, наступний після періоду, за який платник ПДВ (до отримання акта перевірки) подав останню декларацію з ПДВ з «неправильним» залишком від’ємного значення (тобто ряд. 23.4 заповнюється в першій же декларації з ПДВ, яку платник подає до органу ДПС після перевірки);

2) у разі незгоди з податковим органом рядок 23.4 не заповнюється і платник податків, умовно кажучи, очікує реакції податківців на свою бездіяльність — податковий орган виявить таку «помилку» та за результатами перевірки направить податкове повідомлення-рішення, яке потім можна буде оскаржити або подавши скаргу до того податкового органу, який прийняв податкове повідомлення-рішення, або звернутися з позовом до адміністративного суду. Нагадаємо: строки для такого звернення скорочено до одного місяця з дня отримання оскаржуваного рішення (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 65).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі