Теми статей
Обрати теми

Погляд у майбутнє: ЄСВ. ЄСВ на заробітну плату працівника-інваліда

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ЄСВ на заробітну плату працівника-інваліда

 

У фізичної особи — підприємця працює інвалід. За якою ставкою потрібно буде нараховувати єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування на заробітну плату працівника-інваліда з 01.01.2011 р.?

(м. Одеса)

 

Згідно з

ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, який набере чинності з 1 січня 2011 року, роботодавці — юридичні та фізичні особи — підприємці (далі — ФОП), які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту), входять до числа платників єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Розмір ставки ЄСВ

у частині нарахувань на заробітну плату для роботодавців залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого належать платники ЄСВ з урахуванням видів їх економічної діяльності. Мінімальний розмір ставки ЄСВ становить 36,76 %, максимальний — 49,7 % бази нарахування ЄСВ.

Водночас для окремих категорій роботодавців

Законом № 2464 встановлено спеціальні (пільгові) ставки ЄСВ у частині нарахувань. Згідно з ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 для підприємств, установ та організацій, в яких працюють інваліди, розмір ставки ЄСВ становить 8,41 % бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів. Причому під базою нарахування ЄСВ у цьому випадку розуміються тільки доходи у вигляді заробітної плати (п. 3.11 Інструкції № 21-5).

На жаль,

ФОП не зазначено в ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 серед роботодавців, які можуть нараховувати ЄСВ на заробітну плату працівників-інвалідів за ставкою 8,41 %. Тому роботодавці — ФОП зобов’язані нараховувати ЄСВ на заробітну плату всіх працівників, у тому числі інвалідів, у розмірі, установленому їм залежно від класу професійного ризику виробництва.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі