Теми статей
Обрати теми

Погляд у майбутнє: ЄСВ. Як у 2011 році оподатковувати винагороду, якщо договір підряду укладено з інвалідом?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як у 2011 році оподатковувати винагороду, якщо договір підряду укладено з інвалідом?

 

За якими ставками єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування обкладатиметься винагорода за виконання робіт або надання послуг за цивільно-правовим договором, укладеним підприємством з фізичною особою — непідприємцем, яка є інвалідом?

(м. Дніпропетровськ)

 

Закон № 2464

, яким передбачено запровадження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), набере чинності з 01.01.2011 р. Пенсійний фонд розробив та затвердив Інструкцію № 21-5, яка також набере чинності із зазначеної дати та визначатиме, зокрема, процедуру нарахування та сплати ЄСВ роботодавцями.

Відповідно до

п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 та п.п. 2.1.1 Інструкції № 21-5 роботодавці — юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах цивільно-правового договору, є платниками ЄСВ. При цьому щодо фізичних осіб, які виконують роботи або надають послуги за договорами цивільно-правового характеру, роботодавці виступають страхувальниками.

Сума винагороди за виконані роботи за цивільно-правовим договором уключається до бази для нарахування та утримання ЄСВ

(п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464, п.п. 3.1.4 та п. 3.7 Інструкції № 21-5). ЄСВ нараховується на суму винагороди за виконані роботи (надані послуги) за ставкою 34,7 %, утримується за ставкою 2,6 %.

Той

факт, що фізична особа є інвалідом, жодним чином не вплине на порядок обкладення ЄСВ суми винагороди, яка виплачується за виконання робіт або надання послуг. Річ у тім, що спеціальну ставку ЄСВ у розмірі 8,41 % установлено ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 та п. 3.11 Інструкції № 21-5 для роботодавців — юридичних осіб, в яких працюють інваліди, у частині нарахувань на заробітну плату працюючих інвалідів. До інших доходів найманих працівників — інвалідів, а також при виплаті будь-яких доходів фізичних особам — інвалідам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах, ставка ЄСВ у розмірі 8,41 % не застосовується.

Відповідно до положень

Податкового кодексу, який набере чинності з 01.01.2011 р., сума винагороди за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру, що не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року, обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %, сума перевищення — за ставкою 17 %.

Нагадаємо, що сьогодні (до 01.01.2011 р.) суми винагород за цивільно-правовими договорами, укладеними з фізичною особою, незалежно від того, є така особа інвалідом чи ні, обкладаються так:

— якщо за цивільно-правовим договором виконувалися роботи — внески до Пенсійного фонду нараховуються за ставкою 33,2 %, утримуються за ставкою 2 %, внесок до Фонду соціального страхування на випадок безробіття нараховується за ставкою 1,6 % (у разі, коли договір укладено з працівником) або за ставкою 2,2 % (у разі, коли договір укладено з непрацівником), податок з доходів утримується за ставкою 15 %;

— якщо за цивільно-правовим договором надавалися послуги — внесок до Фонду соціального страхування на випадок безробіття нараховується за ставкою 1,6 % (у разі, коли договір укладено з працівником) або за ставкою 2,2 % (у разі, коли договір укладено з непрацівником), податок з доходів утримується за ставкою 15 %. Внески до Пенсійного фонду не справляються (див.

лист Пенсійного фонду від 01.09.2006 р. № 11127/03-02).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі