Теми статей
Обрати теми

Погляд у майбутнє: ЄСВ. Орендна плата: чи потрібно обкладати ЄСВ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Орендна плата: чи потрібно обкладати ЄСВ?

 

Чи повинне буде підприємство сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування із сум орендної плати, що виплачується фізичній особі, яка не є підприємцем, за договором оренди нерухомого майна?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

ст. 7 Закону № 2464, який набере чинності з 1 січня 2011 року, до бази для справляння єдиного ЄСВ уключаються такі виплати:

— нарахована заробітна плата за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно із

Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Відповідно до п.п. 4.3.5 Інструкції № 21-5 при визначенні зазначених виплат слід керуватися Інструкцією № 5;

— оплата перших п’яти днів тимчасової втрати працездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності;

— винагорода фізичних осіб за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Сума винагороди за договором цивільно-правового характеру, укладеного з фізичною особою — непідприємцем, потрапляє до бази обкладення ЄСВ тільки в разі, якщо такий договір передбачає виконання робіт (

ст. 837 ЦКУ) або надання послуг (ст. 901 ЦКУ).

Орендна плата виплачується фізичній особі за договором оренди, який є цивільно-правовим договором. Однак згідно зі

ст. 759 ЦКУ за договором оренди орендодавець передає або зобов’язується передати орендарю майно в користування за плату на визначений строк, тобто відсутній факт виконання робіт або надання послуг.

Таким чином, із суми орендної плати, що виплачується фізичній особі, яка не є підприємцем, не справлятиметься ЄСВ.

Згідно з положеннями

Податкового кодексу, який набере чинності з 01.01.2011 р., сума орендної плати включатиметься до загального оподатковуваного доходу фізичної особи та обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 % із суми, що не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року, за ставкою 17 % — із суми перевищення.

Зауважимо, що і сьогодні (до 01.01.2011 р.) орендна плата, що виплачується за договором оренди фізичній особі, обкладається податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %. Внески до Пенсійного фонду на суму орендної плати не нараховуються та з неї не утримуються (див.

лист Пенсійного фонду від 27.02.2004 р. № 1852/04 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, спецвипуск № 8).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі