Теми статей
Обрати теми

Погляд у майбутнє: Податковий кодекс. Фізичні особи — єдиноподатники та ПДВ у світлі перспективного податкового законодавства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Фізичні особи — єдиноподатники та ПДВ у світлі перспективного податкового законодавства

 

Чи передбачено можливість сплати ПДВ для фізичних осіб — єдиноподатників у Податковому кодексі?

(м. Сімферополь)

 

Відповідно до

ст. 1 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу з 01.01.2011 р. і аж до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу зберігає свою дію Указ № 727. Причому, як указується в зазначеній статті, норми Указу № 727 застосовуватимуться з урахуванням деяких особливостей. Так, згідно з п. 1 ст. 1 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу платники єдиного податку не є платниками ПДВ за операціями з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митному кордоні України, за винятком ПДВ, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6 %. Цей припис нічим не відрізняється від чинного на сьогодні. Однак одні лише норми Указу № 727 не дають підстав для відповіді на поставлене запитання. Адже насправді дозвіл на реєстрацію ПДВ цієї категорії платників «начебто» надано постановою Кабміну «Про роз’яснення Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727» від 16.03.2000 р. № 507 (далі — постанова № 507). Про це також можна судити і за скандальною постановою Кабміну «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 р. № 507» від 20.12.2008 р. № 1118, яка виключала для єдиноподатників право, що розглядається, — нею вносилися зміни саме до постанови № 507, а не до інших нормативно-правових актів, що регулюють сплату єдиного податку.

Оскільки з 01.01.2011 р.

Указ № 727 продовжує діяти з урахуванням особливостей, визначених ст. 1 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу, то застосовувати до нього «роз’яснювальну» постанову № 507 у частині фізичних осіб — єдиноподатників та їх реєстрації платниками ПДВ уже не вийде. Цей висновок пов’язаний з тим, що «дозвільна» частина постанови № 507 відноситься до редакції п. 6 Указу № 727, яка діє лише до 01.01.2011 р. Але головне навіть не в цьому, а в тому, що згідно з п.п. 14.1.139 ст. 14 Податкового кодексу фізособи-єдиноподатники не підпадають під визначення терміна «особа», а платниками ПДВ можуть бути лише ті, хто підпадає під це визначення. Отже, фізичні особи — єдиноподатники після набуття чинності Податковим кодексом втрачають право реєстрації платниками ПДВ.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі