Теми статей
Обрати теми

Погляд у майбутнє: Податковий кодекс. Перехід на ставку податку на прибуток 0 %

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перехід на ставку податку на прибуток 0 %

 

Чи може підприємство з набуттям чинності Податковим кодексом перейти на ставку податку на прибуток 0 %, якщо зараз у нього чисельність працівників до 20 осіб та обсягу виручки — до 1 млн грн. При цьому оклад працівників становить більше 2000 грн., однак 5 працівників оформлено за сумісництвом на 0,5 посадового окладу (з доходом близько 1100 грн.)?

(м. Київ)

 

Можливість переходу

діючих юридичних осіб (з 01.04.2011 р.) на нульову ставку податку на прибуток передбачено п.п. «б» п. 154.6 Податкового кодексу. Так, згідно з цим пунктом на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року (тобто на час так званих п’ятирічних податкових канікул) ставку податку на прибуток 0 % зможуть обрати, зокрема, діючі підприємства (за умови, що вони при цьому не здійснюватимуть діяльність, що потрапляє до числа «заборонених» при роботі на нульовій ставці), в яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів — якщо з моменту їх утворення минуло менше 3 років) щорічний обсяг доходу не перевищував 3 млн грн., а середньооблікова кількість працівників не перевищувала 20 осіб.

Таким чином, діючі підприємства, в яких

дотримуються обумовлені критерії (щодо доходів та чисельності), зможуть перейти на нульову ставку податку на прибуток. Причому цих же умов (щорічний дохід — не більше 3 млн грн., середньооблікова кількість працівників — не більше 20 осіб) підприємству слід дотримуватися і в подальшому — протягом податкових канікул (тобто протягом усього періоду перебування на нульовій ставці). Крім того, для підприємства в цьому випадку з’являється ще одна додаткова «зарплатна» умова:

нарахована за кожний місяць звітного періоду заробітна плата (дохід) працівників, які перебувають з підприємством у трудових відносинах, має бути не менше ніж 2 встановлені законодавством мінімальні заробітні плати.

Вочевидь, така умова, що стосується зарплати, і стала приводом для запитання. Однак, по-перше, слід ураховувати, що насправді

запрацює вона для підприємства тільки з моменту переходу на нульову ставку. А отже, тільки опинившись на ставці 0 % з 1 квітня 2011 року, підприємство, що бажає зберігати статус «нульового» платника податку на прибуток, повинне буде дотримуватись у тому числі й «зарплатної» умови відносно своїх найманих працівників (нараховуючи зарплату в розмірі не нижче 2 мінзарплат).

По-друге, стосовно випадку із

сумісниками, то ситуацію поки що не можна назвати однозначною. Формально положення ст. 154.6 Податкового кодексу не роблять для них будь-яких винятків, з чого можна зробити висновок, що «зарплатні» вимоги, що встановлюються, охоплюють у тому числі й сумісників. А тому однозначно можна сказати, що безпечніше, звісно, підприємству, що обрало нульову ставку (у всякому разі до прояснення ситуації) дотримуватись «зарплатних» умов також і щодо сумісників. Водночас будь-які офіційні роз’яснення з цього приводу із зрозумілих причин (ураховуючи відведений запас часу тривалістю аж у цілий І квартал 2011 року) поки що відсутні. Вважаємо, що згодом, до квітня 2011 року, ситуація повинна неодмінно вирішиться, про що ми негайно повідомимо на шпальтах нашої газети.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі