Теми статей
Обрати теми

Погляд у майбутнє: Податковий кодекс. Перехід на нульову ставку податку на прибуток колишнім підприємством-єдиноподатником

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перехід на нульову ставку податку на прибуток колишнім підприємством-єдиноподатником

 

Підприємство-єдиноподатник (річний дохід — 200 тис. грн., кількість найманих працівників — 2 особи) надає послуги з обслуговування копіювальної техніки. Періодично трапляються продажі запасних частин кінцевим споживачам (роздрібна торгівля). Чи може підприємство з набуттям чинності Податковим кодексом перейти на нульову ставку податку на прибуток (ставку 0 %)?

(м. Вінниця)

 

Так, може

, дотримуючись, звісно, при цьому в подальшому умов перебування на нульовій ставці.

Так, можливість застосування в період п’ятирічних податкових канікул (тобто з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року) «пільгової» ставки податку на прибуток 0 % на сьогодні передбачена

п. 154.6 Податкового кодексу.

Згідно з

п.п. «в» цього пункту обрати нульову ставку податку можуть у тому числі й колишні підприємства-єдиноподатники (тобто підприємства, зареєстровані платниками єдиного податку до набуття чинності Податковим кодексом, у яких відповідно за попередній 2010 календарний рік обсяг виручки не перевищував 1 млн грн., а середньооблікова кількість найманих працівників була не більше 50 осіб). Причому, перейшовши на нульову ставку, такий критерій чисельності (не більше 50 осіб), судячи з п. 154.6 Податкового кодексу, для них зберігається.

Крім того, для збереження пільгових умов перебування на нульовій ставці протягом усіх 5 «пільгових» років податкових канікул підприємству також

важливо дотримуватись таких умов:

— річний обсяг доходів наростаючим підсумком з початку року

не повинен перевищувати 3 млн грн.;

розмір нарахованої за календарний місяць заробітної плати (доходу) працівнику, який перебуває з платником податків у трудових відносинах, не має становити менше 2 мінімальних зарплат.

Якщо ж будь-яку з цих умов буде порушено (скажімо, дохід наростаючим підсумком з початку року перевищить 3 млн грн. та/або середньооблікова кількість працівників протягом року в колишнього підприємства-єдиноподатника перевищить 50 осіб, та/або найманому працівникові буде нараховано місячну заробітну плату в розмірі менше 2 мінімальних зарплат), то в періоді порушення підприємство зобов’язане буде сплатити податок на прибуток у звичайному порядку (тобто за загальною ставкою за всіма правилами нарівні зі звичайними платниками податків).

Щодо

виду діяльності, який безпосередньо здійснюється підприємством (обслуговування копіювальної техніки з періодичним роздрібним продажем запчастин кінцевим споживачам), то така діяльність при роботі на нульовій ставці не потрапляє до числа «заборонених», оскільки в п. 154.6 Податкового кодексу серед видів діяльності, на які не може поширюватися нульова ставка, її не зазначено. Щоправда, у цьому пункті, зокрема, можна зустріти заборону на «оптову торгівлю та посередництво в оптовій торгівлі». Тому, якби, скажімо, підприємство здійснювало оптові поставки запчастин, то перейти на нульову ставку податку на прибуток воно б не змогло (про оптову торгівлю та визначення понять див. також статтю «Юридична особа може бути роздрібним покупцем» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21, с. 45). Або ж у такому разі, бажаючи все-таки скористатися нульовою ставкою, підприємству довелося б, як варіант, тимчасово відмовитися від оптової торгівлі запчастинами, продовжуючи надавати виключно послуги з обслуговування копіювальної техніки. Але, як випливає із запитання, оптові продажі запчастин підприємство не здійснює. При цьому якщо в ході ремонту техніки підприємством використовуються запчастини, то такі операції також не можуть вважатися торгівлею цими запчастинами (принаймні в такому дусі раніше тлумачили цей момент податківці, див. «Вісник податкової служби України», 2005, № 41, с. 51). А отже, підприємство має всі шанси перейти на нульову ставку податку на прибуток (докладніше про нульову ставку див. також статтю «Нульова ставка податку на прибуток у проекті Податкового кодексу: кому вона «призначена» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 91).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі