Теми статей
Обрати теми

Погляд у майбутнє: Податковий кодекс. Податкові соціальні пільги в Податковому кодексі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податкові соціальні пільги в Податковому кодексі

 

На нашому підприємстві чимало працівників користуються податковими соціальними пільгами. Чи передбачені проектом Податкового кодексу податкові соціальні пільги?

(м. Сімферополь)

 

Положеннями

ст. 169 Податкового кодексу, який набере чинності з 1 січня 2011 року, передбачена можливість застосування податкових соціальних пільг (далі — ПСП) до нарахованої протягом місяця заробітної плати окремих категорій платників податків.

Як і зараз, правом на ПСП зможуть скористатися працівники, чия

заробітна плата не перевищує граничного розміру доходу, який дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженому на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. Для одного з батьків, який утримує двох і більше дітей віком до 18 років, граничний розмір доходу визначатиметься кратно кількості дітей. ПСП може застосовуватися тільки за одним місцем роботи, яке платник податків визначає самостійно.

Розмір

«звичайної» ПСП дорівнюватиме 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року. «Підвищена» ПСП надаватиметься в розмірі, що дорівнює 150 % «звичайної» ПСП, «максимальна» ПСП — у розмірі, що дорівнює 200 % «звичайної» ПСП.

Таким чином, розміри ПСП залежатимуть від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Як і раніше,

будь-який платник податків, заробітна плата якого не перевищує граничного розміру доходу , що дає право на застосування ПСП, зможе скористатися правом на «звичайну» ПСП.

Нову ПСП передбачено для платників податків, які мають дітей. Так

, особи, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, зможуть претендувати на ПСП у розмірі, що дорівнює «звичайній» ПСП у розрахунку на кожну дитину.

У переліку платників, які зможуть претендувати на підвищений та максимальний розмір ПСП, відбудуться зміни.

Претендувати на

«підвищену» ПСП зможе платник податків, який:

— є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником — у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

— утримує дитину-інваліда — у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;

— є особою, віднесеною законом до 1 чи 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, уключаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

— є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом;

— є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства;

— є особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, який піддавався переслідуванням за правозахисну діяльність, уключаючи журналістів;

— є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія

Закону № 3551, крім інвалідів I і II груп.

Звертаємо увагу:

вдова та вдівець зможуть претендувати на «підвищену» ПСП тільки за наявності дитини (дітей) віком до 18 років.

На

«максимальну» ПСП зможуть претендувати платники податків, які є:

— Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»;

— учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка працювала в той час у тилу, інвалідом I та II груп з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону

України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551);

— колишнім в’язнем концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою чи реабілітованою;

— особою, насильно вивезеною з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;

— особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Осіб, які мають трьох і більше дітей, виключено з переліку платників податків, які мають право на «максимальну» ПСП

. Водночас у цьому переліку з’явилися нові категорії платників податків — особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу» та інваліди I і II груп з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551, зокрема, до них належать військовозобов’язані, які призивалися на навчальні збори та направлялись до Афганістану у період ведення там бойових дій, військовослужбовці автомобільних батальйонів, які направлялися до Афганістану для доставки вантажів до цієї країни в період ведення там бойових дій, військовослужбовці льотного складу, які здійснювали вильоти на бойові завдання до Афганістану з території колишнього СРСР.

Як і зараз, якщо платник податків має право на застосування ПСП за декількома підставами, до його зарплати застосовуватиметься ПСП найбільшого розміру. Як

виняток користуватися одночасно двома ПСП («на себе» і «на дітей») зможуть тільки особи, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів).

ПСП застосовуватиметься на підставі заяви платника податку. Для застосування «підвищеної» та «максимальної» ПСП, крім заяви, працівник повинен подати документи, що підтверджують право на таку ПСП. Перелік таких документів та порядок їх надання визначає КМУ.

Згідно з

п. 164.6 Податкового кодексу при визначенні об’єкта оподаткування заробітна плата працівника, який має право на ПСП, зменшуватиметься на суму утриманого єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та на суму ПСП.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі