Теми статей
Обрати теми

Дитячі новорічні подарунки

Редакція ПБО
Стаття

Дитячі новорічні подарунки

 

Незабаром Новий рік! Час, коли тема придбання подарунків актуальна як ніколи. Про подарунки, принесені Дідом Морозом під ялиночку, мріють усі, а найбільше діти. У цій статті ми постараємося відповісти на запитання, що стосуються надання дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, коштів профспілкових організацій, а також за рахунок коштів роботодавця.

Лілія УШАКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон № 2117

— Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які направляються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей і на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 48

— Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

 

Чи діятиме Закон № 2117 в осінньо-зимовий період 2010 — 2011 рр.?

Закон № 2117

є спеціальним законом, що регулює деякі питання фінансування заходів, пов’язаних з організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків, як виняток із загальних положень, установлених ч. 3 ст. 1 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII.

Згідно зі

ст. 5 Закону № 2117 він діє щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року.

Щодо періоду з 15 листопада по 31 грудня 2010, то до сьогодні

Закон № 2117 залишається чинним.

Скоріше за все, він діятиме й наступного року (з 1 по 15 січня 2011 року), оскільки в

розділі XIX Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI серед документів, які втратять чинність з моменту набуття ним чинності, Закон № 2117 не зазначено.

 

Як у 2010 році придбаваються дитячі подарунки Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

Придбання дитячих новорічних подарунків є одним із видів соціальних послуг, які надаються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

(далі — Фонд) застрахованим особам (п. 6 ст. 34 Закону № 2240).

Згідно зі

ст. 48 Закону № 2240 придбання дитячих новорічних подарунків здійснюється за рахунок коштів соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності . Таким чином, компенсувати Фонду вартість отриманих дитячих подарунків не повинні ні роботодавці, ні їх працівники.

У 2010 році закупівля та розподіл дитячих новорічних подарунків здійснюється

безпосередньо Фондом відповідно до Порядку № 48.

Вартість

одного дитячого подарунка, що придбавається Фондом за рахунок коштів соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, у 2010 році складає 19,50 грн.

Звертаємо увагу: вартість новорічних подарунків, придбаних роботодавцями чи працівниками

самостійно, за рахунок коштів Фонду не оплачується (п. 1.6 Порядку № 48).

 

Хто має право на отримання від Фонду дитячих подарунків у 2010 році?

У 2010 році право на отримання від Фонду дитячих новорічних подарунків мають

застраховані особи (батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник дитини) за основним місцем роботи.

Згідно з роз’ясненнями Фонду, наданими в

листі від 29.11.2007 р. № 01-16-2583 дитячий новорічний подарунок мають право отримати також такі застраховані особи , як:

сезонні працівники, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або в їх користь сплачуються страхові внески до Фонду;

застраховані особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, оскільки вони перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, і період перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу (найімовірніше, з набуттям чинності новою редакцією ч. 1 ст. 7 Закону № 2240 такі особи втратять право на отримання дитячих новорічних подарунків, оскільки період перебування у відпустці для догляду за дитиною не включатиметься до страхового стажу).

Щодо осіб, які перебувають

у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною від трьох до шести років, то вони не мають права на отримання дитячих новорічних подарунків, оскільки не сплачують або на їх рахунок не сплачуються страхові внески до Фонду.

Застрахована особа має право отримати дитячий подарунок

на кожну дитину, якій станом на 1 січня 2011 року не виповнилося 14 років (п. 1.5 Порядку № 48). Отже, якщо на підприємстві працюють чоловік і дружина, які мають трьох дітей, то вони отримають шість новорічних подарунків, по три кожен.

 

Які особливості придбання новорічних подарунків за рахунок коштів профспілки?

Профспілкові організації в межах своєї статутної діяльності та згідно з кошторисом доходів і витрат можуть придбавати не лише

новорічні подарунки, а й квитки на новорічні та різдвяні свята для дітей членів профспілки. Для цього складається окремий кошторис доходів і витрат з розрахунку кількості дітей членів профспілки.

Порядок видачі

подарунків, придбаних за рахунок профспілкового бюджету, установлюється відповідним рішенням профспілкового комітету.

Вік дітей

, яким планується видати подарунки та (або) квитки на новорічно-різдвяні свята, визначається первинною профспілковою організацією (на засіданні профкому), оскільки чинним законодавством його не визначено (див. лист Федерації профспілок України від 12.04.2005 р. № 05-30-513).

При закупівлі дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів профспілки можна скористатися нормами

Закону № 2117.

 

Чи поширюються пільги, установлені Законом № 2117, на випадки, коли підприємство самостійно придбаває дитячі подарунки?

Новорічні подарунки та квитки на новорічні заходи для дітей працівників підприємство може придбати за рахунок власних коштів.

У цьому випадку вік дітей, яким видаватимуться подарунки чи квитки визначається

роботодавцем на власний розсуд і зазначається в наказі (розпорядженні).

Однак це вкрай невигідний з точки зору оподаткування варіант. Роботодавець повинен мати на увазі, що

пільги, передбачені ст. 1, 2 Закону № 2117, на такий варіант закупівлі дитячих новорічних подарунків (квитків на новорічно-різдвяні заходи) не поширюються.

 

Який порядок оподаткування дитячих подарунків, придбаних за рахунок Фонду, профспілки та підприємства?

Порядок оподаткування дитячих подарунків залежно від джерела коштів, за рахунок яких їх було придбано, наведемо в таблиці.

Скорочення, прийняті в таблиці:

ВВ — валові витрати;

ПДВ — податок на додану вартість;

ЄСВ — єдиний соціальний внесок;

ПДФО — податок з (на) доходів фізичних осіб;

ВД — валові доходи;

ПЗ — податкові зобов’язання;

ПК — податковий кредит.

 

Джерело коштів на придбання подарунків

Податок на прибуток

ПДВ

ПДФО

Ознака доходу за
ф. № 1ДФ

Внески до соцфондів/
ЄСВ

1

2

3

4

5

6

Фонд

— *

22

*Відповідно до ст. 2 Закону № 2117 операції з продажу дитячих святкових подарунків, які купуються за рахунок коштів Фонду, звільняються від обкладання податком на додану вартість.

Профспілка

Якщо подарунки відповідають критеріям ст. 4 Закону № 2117*

ВВ для підприємств**

Х***

14

Якщо подарунки не відповідають критеріям ст. 4 Закону № 2117

ВВ для підприємств**

Х***

+ (з урахуванням натурального коефіцієнта)****

14

* Набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти загальною вартістю не більше 8 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня звітного року (у 2010 році — 69,52 грн.) та квитки на новорічно-різдвяні заходи для дітей (незалежно від вартості).

Граничний розмір для необкладення податком з доходів фізичних осіб вартості дитячого подарунка застосовується з розрахунку на один новорічний подарунок.

**

Суми коштів, перераховані підприємствами профспілкової організації в період з 15.11.2010 р. по 15.01.2011 р. на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей та підлітків і на придбання дитячих святкових подарунків, підлягають включенню до складу ВВ таких підприємств у розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного доходу попереднього звітного періоду (ст. 1 Закону № 2117). У випадку якщо підприємство перераховує кошти профспілкової організації в листопаді — грудні 2010 року, то попереднім звітним періодом, на нашу думку, буде 9 місяців 2010 років. При перерахуванні коштів на проведення новорічних заходів для дітей у січні 2011 року (з 1 до 15 числа) межа розраховуватиметься виходячи з оподатковуваного прибутку за 2010 рік. Крім того, підприємство має право включити до валових витрат кошти, перераховані неприбутковій організації, у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року
(п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток).

*** Для профспілок, що не є платниками ПДВ.

****

Якщо дитячий новорічний подарунок, у частині набору товарів відповідає нормам Закону № 2117, але за вартістю перевищує 69,52 грн., то сума перевищення з урахуванням натурального коефіцієнта включається до загального оподатковуваного доходу члена профспілки. Якщо подарунок повністю не відповідає вимогам Закону № 2117, то вся вартість подарунка з урахуванням натурального коефіцієнта включається до оподатковуваного доходу батьків — членів профспілки.

Підприємство

Якщо подарунки відповідають критеріям ст. 4 Закону № 2117

ВВ — немає
ВД — при безоплатній передачі працівникові виходячи з цін не нижче звичайних

ПЗ — виходячи з фактичної ціни, але не нижче звичайної
ПК — немає

+ /-*

14

Якщо подарунки не відповідають критеріям ст. 4 Закону № 2117

ВВ — немає
ВД — при безоплатній передачі працівникові виходячи з цін не нижче звичайних

ПЗ — виходячи з фактичної ціни, але не нижче звичайної
ПК — ні

+

09 (14**)

*

ДПАУ вважає за можливе поширення норм Закону № 2117 щодо необкладання частини вартості дитячих подарунків (у 2010 році — у сумі 69,52 грн. на кожен подарунок) на випадки, коли вони придбавалися безпосередньо роботодавцями (податковими агентами) за власні кошти (див. лист ДПАУ від 20.12.2006 р. № 23990/7/17-0717). Така позиція ДПАУ приваблива для платників податків, але далеко не безперечна. Тому роботодавцям, які бажають скористатися нею, рекомендуємо отримати відповідне письмове роз’яснення в податкових органах за своїм місцезнаходженням. Звертаємо увагу: згідно з п.п. 165.1.39 Податкового кодексу з 01.01.2011 р. не включається до оподатковуваного доходу вартість негрошових дарунків, якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної зарплати, установленої на 1 січня звітного року.

** На наш погляд, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ подарунки, що не обкладаються податком з доходів, повинні відображатися з ознакою доходу «14», оподатковувані подарунки — з ознакою доходу «09». Однак із консультації податківців (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2009, № 27, с. 15) випливає, що й оподатковувані, й  неоподатковувані подарунки можна відображати з ознакою доходу «14».

 

На завершення бажаємо нашим читачам та їх дітям щасливого Нового року! Сподіваємося, що всі діти отримають новорічні подарунки. З вибором найбільш прийнятного способу придбання дитячих новорічних подарунків роботодавцям допоможе визначитися матеріал цієї статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі