Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. ЗЕД-комісія на експорт: комісіонер може проводити розрахунки з комітентом в інвалюті

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ЗЕД-комісія на експорт: комісіонер може проводити розрахунки з комітентом в інвалюті

 

На підставі договору комісії комітент (резидент) доручає комісіонеру (резиденту) продати нерезиденту товар. Чи можна встановити в договорі, що виручені валютні кошти, які надійшли за реалізований комісійний товар, комісіонер перераховує комітенту також в іноземній валюті?

(м. Донецьк)

 

Так, можна.

Як відомо, єдиним законним засобом платежу на території України, що приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог та зобов’язань, є валюта України (

п. 1 ст. 3 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93). Використання ж іноземної валюти на території України як засобу платежу потребує отримання на здійснення такої операції індивідуальної ліцензії НБУ (п.п. «г» п. 4 ст. 5 Декрету № 15-93).

Щодо здійснення розрахунків комісіонера з комітентом в інвалюті на підставі договору ЗЕД-комісії на експорт ДПАУ та НБУ висловили однозначну думку: комісіонер може перерахувати комітенту виручені валютні кошти, що надійшли за реалізований комісійний товар, також

в іноземній валюті без отримання на це індивідуальної ліцензії НБУ (див. листи ДПАУ від 03.11.2000 р. № 6075/6/22-2316; від 15.12.2000 р. № 16711/7/22-2317; від 21.12.2009 р. № 28396/7/22-5017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 54 та лист НБУ від 02.06.2000 р. № 28-110/1941-3601).

За роз’ясненнями зазначених відомств, виручка, що надійшла в іноземній валюті за експортований товар,

не є власністю посередника (резидента-комісіонера). У зв’язку з цим подальше перерахування валюти, що надійшла та не є власністю резидента-комісіонера, від нього резиденту-комітенту не належить до поточної торговельної операції в інвалюті (оскільки в цьому випадку валюта не використовується як засіб платежу, а просто перераховується комітенту в оплату за експортований нерезиденту товар). Тому здійснення розрахунків комісіонера з комітентом в інвалюті не потребує отримання індивідуальної ліцензії НБУ.

Отже, за домовленістю сторін комісіонер-резидент може перераховувати комітенту-резиденту належні йому виручені за експортовані товари кошти як у гривнях, так і в іноземній валюті, залежно від умов договору комісії.

Однак майте на увазі: якщо на підставі договору резидент-комісіонер захоче із суми валюти, що надійшла за експортований комісійний товар,

утримати належну йому суму комісійної винагороди, то така операція вже буде поточною торговельною операцією, що матиме ознаки валютної (див. п. 10 розділу I Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 281). Річ у тім, що в цій ситуації комісіонер набуває права власності на утриману «валютну» комісійну винагороду, яку отримано ним як платіж за надані посередницькі послуги, а отже, використовується як засіб платежу. Проведення такої операції вже потребуватиме отримання індивідуальної ліцензії НБУ.

Нагадаємо: отримання індивідуальної ліцензії однієї зі сторін валютної операції означає також дозвіл на її здійснення іншою стороною або третьою стороною, яка має відношення до цієї операції, якщо інше не передбачено умовами індивідуальної ліцензії (

п. 5 ст. 5 Декрету № 15-93).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі