Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку видачі торгових патентів

Редакція ПБО
Лист від 14.12.2010 р. № 27640/7/15-0117

Щодо порядку видачі торгових патентів

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.12.2010 р. № 27640/7/15-0117

 

З прийняттям Податкового кодексу України (далі — Кодекс) надходять численні запити від регіональних податкових органів щодо порядку видачі торгових патентів на провадження деяких видів підприємницької діяльності, порядку їх заповнення та визначення ставок збору (стаття 267 Кодексу).

У зв’язку з цим Державна податкова адміністрація України повідомляє наступне.

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності відмінний від плати за торговий патент, яка була встановлена Законом України від 23.03.96 № 98/96 «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон № 98/96).

Так, ставки збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, відповідно до пункту 267.3 Кодексу, встановлюються сільськими, селищними та міськими радами з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року.

У підрозділі 7 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу визначені особливості порядку повернення торгових патентів, відповідно до яких торгові патенти, видані згідно з вимогами Закону № 98/96, строк дії яких не закінчився на момент набрання чинності цим Кодексом, підлягають поверненню до органів державної податкової служби за місцем їх придбання у тримісячний строк (але не пізніше закінчення строку їх дії).

Регіональним органам державної податкової служби у своїй діяльності слід враховувати викладене, а також вимоги, встановлені пунктом 10.3 статті 10, підпунктом 12.3.5 пункту 12.3 статті 12 та пунктом 267.3 статті 267 Кодексу.

З 1 січня 2011

року, до отримання бланків торгових патентів нового зразка, рекомендується видавати торгові патенти діючого зразка із встановленням термінів та ставок збору, визначених статтею 267 Кодексу, та додатковим написом на бланку торгового патенту «Торговий патент підлягає обміну».

Місячна плата

за торгові патенти, яка внесена у грудні 2010 року за січень 2011 згідно з вимогами Закону № 98/96, перегляду не підлягає.

Місячний збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який буде сплачуватись у січні

за лютий і в подальшому, сплачується за встановленими ставками збору відповідно до вимог пункту 267.3 статті 267 Кодексу та згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування.

Щоквартальна плата

за торгові патенти, яка внесена у грудні 2010 року за перший квартал 2011 згідно з вимогами Закону № 98/96, перегляду не підлягає.

Щоквартальний збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який буде сплачуватись

за другий квартал 2011 року і в подальшому, сплачується за встановленими ставками збору відповідно до вимог пункту 267.3 статті 267 Кодексу та згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування.

Попередня оплата

вартості торгового патенту, зроблена суб’єктом господарювання наперед не за весь термін його дії, підлягає перегляду відповідно до вимог Кодексу та рішень органів місцевого самоврядування.

Попередня оплата

вартості торгового патенту, зроблена суб’єктом господарювання за весь термін його дії згідно з вимогами Закону № 98/96, перегляду не підлягає.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

ДПАУ про «старі» патенти та Податковий кодекс

Перехідні аспекти застосування «старих» торгових патентів в умовах набуття чинності з 01.01.2011 р. Податковим кодексом України (далі — ПКУ) урегульовано п. 1 підрозділу 7 Перехідних положень ПКУ. У ньому зазначено, що торгові патенти, видані згідно з вимогами Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон про патентування), що буде скасований з 01.01.2011 р.,

строк дії яких не закінчився на момент набуття чинності ПКУ (тобто на 01.01.2011 р.), підлягають поверненню до органів державної податкової служби за місцем їх придбання у тримісячний строк (але не пізніше закінчення строку їх дії).

Тому квапитися з обміном старих патентів на нові (принаймні до квітня 2011 року) не варто. Інша справа, якщо строк дії «старого» патенту (тобто виданого за правилами Закону про патентування) закінчиться до квітня 2011 року (або якщо виникне необхідність отримувати торговий патент, наприклад, у зв’язку з переходом на загальну систему оподаткування чи новоствореним суб’єктам), то саме в цьому випадку доведеться звертатися за новим торговим патентом. Причому допоки не буде затверджено новий його бланк, фактично видаватися буде документ старого зразка, який у подальшому, вочевидь, потрібно буде просто обміняти на патент за новою формою.

Складно угледіти будь-яку логіку в позиції ДПАУ щодо перерахунку/неперерахунку вартості наперед оплачених патентів (особливо в частині, сплаченій за січень, I квартал 2011 року). Більше того, гарантію незмінності вартості патенту (при попередній його оплаті на весь строк дії) у Законі про патентування було встановлено саме для випадків наступного

збільшення вартості патентів. А у зв’язку з набуттям чинності ПКУ вартість патентів в окремих випадках може і зменшитися принаймні до моменту прийняття відповідних рішень місцевими радами (адже до цього сплата здійснюватиметься за мінімальними ставками, передбаченими ПКУ).

Докладніше про всі аспекти патентування «по-новому» читайте в одному з найближчих номерів газети (тезово ці питання вже нами розглядалися, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 102, с. 55).

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі