Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Підприємець — платник єдиного податку з 01.01.2011 р. не є платником ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Підприємець — платник єдиного податку з 01.01.2011 р. не є платником ПДВ

 

Чи має право платник ПДВ при придбанні товарів (послуг) у ФОП — платників єдиного податку формувати податковий кредит відповідно до норм Податкового кодексу України?

 

Підрозділом 8 р. ХХ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ)

встановлено, що з 1 січня 2011 року до внесення змін до р. XIV ПКУ в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва Указ Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (з подальшими змінами) та абзаци шостий — двадцять восьмий п. 1 ст. 14 р. IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» застосовуються з урахуванням таких особливостей: зокрема, платники єдиного податку не є платниками ПДВ з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, за винятком ПДВ, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6 відсотків.

Таким чином,

фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку з 01.01.2011 р. не можуть бути платниками ПДВ*, і при здійсненні ними операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, ПДВ не нараховується та податкова накладна не виписується. При придбанні товарів та послуг платником ПДВ у осіб, не зареєстрованих як платники ПДВ, такий платник податку не має підстав для формування податкового кредиту.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань**

 

* Про це ми вже неодноразово інформували читачів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 102, с. 62, а також № 99, с. 19). —

Прим. ред.

** Розміщена на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі