Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення сільгосппослуг на сторону в загальній (бюджетній) декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 19.10.2010 р. № 22219/7/16-1417

Щодо відображення сільгосппослуг на сторону в загальній (бюджетній) декларації з ПДВ*

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.10.2010 р. № 22219/7/16-1417

 

ДПАУ у зв’язку із зверненнями платників ПДВ та регіональних органів ДПС щодо надання послуг сільськогосподарським товаровиробником іншим платникам податків повідомляє наступне.

Статтею 81 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) для резидентів, які провадять підприємницьку діяльність у сфері сільського, лісового господарства та рибальства та відповідають критеріям, встановленим у п. 81.6 цієї статті, запроваджено спеціальний режим оподаткування.

Пунктом 81.6 ст. 81 Закону визначено, що сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно.

При цьому підпунктом 81.15.2 ст. 81 Закону визначено, що діяльністю у сфері сільського господарства є виробництво продукції тваринництва та рослинництва. Тобто

операції з надання послуг суб’єктом спеціального режиму оподаткування іншим платникам податків, в тому числі з використання сільськогосподарської техніки, не можуть бути віднесені до діяльності у сфері сільського господарства, на яку поширюються норми ст. 81 Закону і, відповідно, у податковому обліку обсяги поставок таких послуг відображаються у податковій декларації з ПДВ, згідно з якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

Одночасно слід зазначити, що Міністерством аграрної політики України в листі від 23.04.2009 р. № 37-21-1-15/6802 роз’яснено, що

послуги, надані іншому суб’єкту господарювання, які наведені у Переліку видів діяльності, на які поширюються норми статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість», затвердженому постановою КМУ від 21.01.2009 р. № 23, не відносяться до сільськогосподарської діяльності.

Враховуючи вищезазначене,

ДПАУ зобов’язує підпорядковані органи ДПС провести аналіз видів діяльності сільськогосподарських товаровиробників та за результатами такого аналізу:

визначити сільськогосподарських товаровиробників, які надають послуги;

— забезпечити постійний контроль за повнотою відображення сільськогосподарськими товаровиробниками операцій з надання послуг іншим суб’єктам господарювання виключно у декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з

бюджетом;

— забезпечити обрахунок

питомої ваги вартості поставлених сільськогосподарських товарів у загальній вартості поставлених товарів (послуг) з урахуванням даного листа;

— в разі необхідності забезпечити

виключення сільськогосподарських товаровиробників з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування з моменту, коли питома вага вартості поставлених сільськогосподарських товарів протягом дванадцяти послідовних місяців не досягла рівня 75 відсотків, з проведенням відповідних донарахувань сум ПДВ.

 

Заступник Голови О. Любченко

 

* Див. також матеріал на с. 29. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі