Теми статей
Обрати теми

Щодо строків і розміру виплати заробітної плати

Редакція ПБО
Лист від 22.11.2010 р. № 964/13/84-10

Щодо строків і розміру виплати заробітної плати

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 22.11.2010 р. № 964/13/84-10

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув ваш лист щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09.2010 № 2559-VI (далі — Закон) і повідомляє.

Відповідно до Закону заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Тобто,

заробітна плата за першу половину місяця (15 календарних днів) має виплачуватись в період з 16 по 22 число, а за другу — з 1 по 7 число.

Конкретні терміни

виплати заробітної плати встановлюються підприємствами самостійно в колективному договорі або нормативному акті роботодавця, погодженому з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

Розмір заробітної плати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника

.

Тарифна ставка (оклад) є основною заробітною платою. Для працівників-відрядників основна заробітна плата встановлюється у вигляді відрядних розцінок.

Відрядні розцінки

визначаються шляхом ділення погодинної (денної) тарифної ставки, яка відповідає розряду роботи, що виконується, на погодинну (денну) норму виробітку. Відрядна розцінка може бути визначена також шляхом множення погодинної (денної) тарифної ставки, яка відповідає розряду роботи, що виконується, на встановлену норму часу в годинах або днях.

Облік виробітку

та нарахування заробітної плати працівникам-відрядникам, в т. ч. за першу половину місяця, здійснюється на основі виконання відрядного наряду, який видається працівнику (бригаді) майстром до початку роботи. В наряді зазначається обсяг роботи; норма виробітку та відрядна розцінка на виконувану роботу.

При прямій відрядній системі оплати

праці сума нарахованої заробітної плати визначається множенням встановленої відрядної розцінки на фактичний обсяг виробітку по кожному виду виконаних робіт за розрахунковий період.

У випадку застосування акордної оплати

праці в акордному завданні-наряді, яке видається перед початком роботи, має бути зазначено строк початку і закінчення роботи, обсяг робіт, розцінки за одиницю відрядної роботи та загальна сума заробітної плати за всю роботу. Якщо для виконання роботи необхідно тривалий час, то за акордним нарядом за поточний місяць (першу та другу половину місяця) видається аванс з урахуванням обсягу робіт. Остаточний розрахунок по заробітній платі за акордним нарядом здійснюється по закінченні даних робіт на основі калькуляції за діючими нормами та розцінками.

 

Директор Департаменту О. Товстенко



коментар редакції

Аванс відрядникам

У листі, що коментується, Мінпраці надало роз’яснення щодо строків виплати зарплати та визначення розміру заробітної плати за першу половину місяця для працівників-відрядників.

Нагадаємо: згідно з оновленими редакціями ст. 115 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. та ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, які діють з 20.11.2010 р., заробітна плата має виплачуватися

не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Мінпраці звертає увагу на те, що з урахуванням нових

вимог заробітна плата за першу половину місяця (аванс) повинна виплачуватися в період з 16 по 22 число, зарплата за другу половину місяця — з 1 по 7 число.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Тобто при погодинній системі оплати праці

розмір авансу має бути не менше 50 % тарифної ставки (посадового окладу) працівника з урахуванням фактично відпрацьованого ним часу.

Водночас дотепер залишалося нез’ясованим запитання: як саме визначати розмір зарплати за першу половину місяця для працівників, які перебувають на відрядній системі оплати праці? Із роз’яснень Мінпраці випливає, що

сума авансу для відрядників повинна визначатися виходячи з фактичного обсягу виробленої продукції (робіт, послуг) за першу половину місяця та відрядних розцінок.

Зауважимо, що Мінпраці підтвердило припущення щодо порядку визначення розміру авансу для відрядників, зроблені нами в коментарі до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09.2010 р. № 2559-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 85).

Нововведення до порядку виплати заробітної плати докладно було розглянуто у статті нашого фахівця «Даєш зарплату двічі на місяць!» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 91.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі