Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати збору до ПФУ з операцій з продажу ювелірних виробів

Редакція ПБО
Лист від 08.09.2010 р. № 21401/

Щодо сплати збору до ПФУ з операцій з продажу ювелірних виробів*

Лист Пенсійного фонду України від 08.09.2010 р. № 21401/Г-11

 

Пенсійний фонд України розглянув листа щодо сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з продажу ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності і повідомляє.

Пунктом 6 статті 1 Закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння.

Згідно з частиною другою статті 1 Закону суб’єкти підприємницької діяльності, які застосовують спрощений режим оподаткування (єдиний податок, фіксований податок), сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння на загальних підставах.

Питання сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій регулюється Порядком

сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих господарських операцій, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.98 р. № 1740 (із наступними змінами та доповненнями) (далі — Порядок).

Документом, що підтверджує продаж ювелірного виробу із золота, платини і дорогоцінного каміння, є касовий чек, що видається покупцеві, в якому сума збору на обов’язкове державне пенсійне страхування включається до загального податку, що сплачується під час купівлі товару (пункт 9 Порядку).

Відповідно до пункту 10 зазначеного Порядку суми вказаного збору включаються до ціни відповідних товарів і сплачуються їх продавцями з виручки від реалізації.

Згідно з Правилами комісійної торгівлі ювелірними виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 27.10.2004 р. № 678 (далі — Правила),

комісійна торгівля ювелірними виробами є одним із видів роздрібної торгівлі ювелірними виробами, які надходять від їх власників на умовах договору комісії і призначаються для подальшого продажу кінцевому споживачу.

Відповідно до пункту 15 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів».

Роз’яснення щодо порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при комісійній торгівлі ювелірними виробами із золота, платини і дорогоцінного каміння надане листом Пенсійного фонду України та Державної податкової адміністрації України від 15.12.98 р. № 04/4834 та від 22.12.98 р. № 15282/10/23-3117. У даному листі зазначається, що при комісійній торгівлі ювелірними виробами через ЕККА реєструється продаж товару по ціні, що складається із двох частин: вартості товару, що включає в себе збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, але не оподатковуваної ПДВ, і комісійної винагороди підприємства торгівлі, що підлягає обкладанню ПДВ. При цьому програмування вартості товару та реєстрація продажу здійснюються за ставкою оподаткування, що дорівнює

5 відсоткам, а сума комісійної винагороди вводиться вручну через відділ ЕККА, запрограмований на реєстрацію продажу за ставкою оподаткування, що дорівнює 25 відсоткам. Ставки оподаткування 5 і 25 відсотків повинні використовуватися виключно для реєстрації продажу ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння, при реалізації яких відповідно до чинного законодавства стягується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Загальна сума збору на обов’язкове державне пенсійне страхування визначається як сума двох складових частин: загальної суми податку за ставкою 5 відсотків і 1/5 частини загальної суми податку за ставкою 25 відсотків.

При цьому зазначаємо, що відповідно до пункту 6 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (в тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб’єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку доходів і витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням державного органу, уповноваженого провадити державу регуляторну політику.

Форма Книги обліку доходів і витрат для визначення сум загального річного оподатковуваного доходу, яка затверджена наказом ДПА України від 16.10.2003 р. № 490, передбачає ведення обліку усіх джерел отриманого доходу або понесених витрат, тобто Книга дозволяє здійснювати контроль за нарахуванням збору у розмірі

5 % від вартості реалізованих ювелірних виробів, платини і дорогоцінного каміння.

Враховуючи вищезазначене,

суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють комісійну торгівлю ювелірними виробами із золота, платини і дорогоцінного каміння, сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з вартості реалізованого товару (що включає в себе й комісійну винагороду) незалежно від обраного порядку проведення розрахунків.

 

Заступник голови правління Є. Максимчук

 

* Див. також матеріал на с. 32. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі