Теми статей
Обрати теми

Щодо подання копії реєстру податкових накладних до уточнюючого розрахунку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок з ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 11.11.2010 р. № 12024/6/16-1515-26

Щодо подання копії реєстру податкових накладних до уточнюючого розрахунку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок з ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.11.2010 р. № 12024/6/16-1515-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо необхідності подання копії реєстру податкових накладних до уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок і повідомляє.

Відповідно до п. 1 Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних (далі

Реєстр), затвердженого наказом ДПА України від 30.06.2005 р. № 244, із змінами та доповненнями (даліПорядок № 244), Реєстр є формою для запису (реєстрації) отриманих та виданих податкових накладних.

У Реєстрі підчистки і необумовлені виправлення тексту та цифрових даних не допускаються.

Виправлення помилки в Реєстрі здійснюється за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення таких помилок коректурним методом або методом «сторно». Застосування коректурного методу виправлення помилки допускається лише до того реквізиту, виправлення якого не призводить до змін показників у Реєстрі.

Коригування помилкових записів у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) Реєстрів.

Підпунктами 12.1, 12.2 п. 12 Порядку № 244 передбачено, що платники податку, у яких податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю, визначають щомісячні підсумки щоденно зареєстрованих операцій та окремо визначають підсумки для уточнюючих розрахунків. Платники податку, у яких податковий (звітний) період дорівнює кварталу, визначають щомісячні та щоквартальні підсумки щоденно зареєстрованих операцій та окремо визначають підсумки для уточнюючих розрахунків.

Враховуючи зазначене,

оскільки здійснення платником податку коригування помилкових записів у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) Реєстрів, то і подавати до органу ДПС копії Реєстрів, які містять виправлені помилки, не потрібно.

Окрім того, платнику податку

не потрібно подавати копії Реєстрів разом з уточнюючим розрахунком, оскільки копії Реєстрів, що подаються ним відповідно до п.п. 7.2.8 п. 7.2 ст. 7 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість», із змінами та доповненнями, разом з податковою декларацією за відповідний звітний період до органу ДПС в електронному вигляді, у щомісячних (щоквартальних) підсумках щоденно зареєстрованих операцій містять в тому числі показники, включені до уточнюючих розрахунків.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Помилка в електронному реєстрі ПН не вимагає його переподання

Як ви пам’ятаєте, платників ПДВ з червня поточного року «нагородили» ще одним документом, який необхідно подавати разом із декларацією з ПДВ, —

електронним Реєстром отриманих і виданих податкових накладних. Причому статусу «повноцінного» додатка (як, наприклад, додаток 5 — розшифровка за контрагентами) цей документ не має, проте від помилок при заповненні Реєстру ніхто не застрахований.

І якщо порядок виправлення помилок «повноцінного» додатка 5 зрозумілий — його треба переподавати з поданням УР, то з Реєстром була неврегульованість. У цьому листі ДПАУ роз’яснила ситуацію з виправленими Реєстрами і її висновки цілком справедливі:

Реєстри переподавати не треба. Причому в обох випадках:

— і коли помилка сталася в самому Реєстрі, без впливу на показники декларації;

— і коли помилка пов’язана з показниками декларації, виправляється через УР.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі