Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування норм деяких нормативно-правових актів з регулювання цін на продовольчі товари

Редакція ПБО
Лист від 05.11.2008 р. № 3804-24/34

Щодо застосування норм деяких нормативно-правових актів з регулювання цін на продовольчі товари

Лист Міністерства економіки України від 05.11.2008 р. № 3804-24/34

 

За результатами наради з керівниками економічних структурних підрозділів ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських адміністрацій з питань «Підсумки соціально-економічного розвитку України та регіонів за 9 місяців 2008 року та прогнозів до кінця року, оцінки впливу світової фінансової кризи на економіку країни, заходів запобігання негативних її наслідків», що відбулася 28.10.2008, та у зв’язку з численними запитами, що надходять від органів виконавчої влади та суб’єктів господарювання, Мінекономіки направляє методичні вказівки департаменту цінової політики щодо застосування норм деяких нормативно-правових актів з регулювання цін на продовольчі товари.

 

Заступник міністра економіки України В. Пантелеєнко

 

 

Додаток

Методичні вказівки щодо застосування норм деяких нормативно-правових актів з регулювання цін на продовольчі товари

 

Регулювання цін на продовольчі товари

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами та доповненнями), Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям надано повноваження регулювати (встановлювати), зокрема:

— граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15 відсотків без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;

— граничні рівні рентабельності виробництва борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту, борошна житнього обдирного, хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків;

— оптово-відпускні ціни на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову шляхом декларування їх зміни.

Відсутність Порядку формування цін на продовольчі товари дійсно сприяла формуванню суб’єктами господарювання цін на власний розсуд із завищенням окремих статей витрат, а уповноваженим місцевим органам виконавчої влади — визначати нормативи рентабельності без достатньої інформації щодо обґрунтованих витрат виробників та розміру прибутку, необхідного підприємству для здійснення виробничої діяльності, що, в окремих випадках, призводило до необґрунтованого зростання цін.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 № 373 затверджено Порядок формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання. Вказаний Порядок визначає єдині методологічні засади формування виробниками економічно обґрунтованих цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та одержання об’єктивної інформації щодо структури та складових ціни виробника за економічними елементами собівартості.

Відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 № 373 «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання» Міністерством економіки України затверджено наказ від 13.08.2008 № 341 «Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання». Зазначена норма дала змогу відслідковувати ціну продовольчого товару та розмір торговельної (постачальницько-збутової) надбавки на шляху просування від виробника (оптового постачальника) до кінцевого реалізатора (роздрібна торговельна мережа) або споживача (підприємство харчової промисловості).

Крім того, Кабінетом Міністрів України у серпні поточного року внесено зміни до постанови від 17.10.2007 № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари», якою визначено механізм попереднього декларування зміни оптово-відпускних цін на окремі продукти харчування у випадку, якщо загальне зростання ціни перевищує 1 відсоток протягом місяця.

Відповідно до п. 1 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, суб’єкти господарювання здійснюють декларування зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров’яче питне з вмістом жиру до 2,5 відсотка, сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову. Вимоги зазначеної постанови поширюються на вказані вище продовольчі товари з урахуванням визначеного відсотка включно.

Одночасно, Державну інспекцію з контролюза цінами уповноважено надавати висновки щодо економічного обґрунтування рівнів оптово-відпускних цін на продовольчі товари, зміни цін на які підлягають декларуванню.

 

Щодо включення витрат, пов’язаних з транспортуванням товару

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» визначено виключні повноваження центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій щодо регулювання цін (тарифів) на окремі види продукції, товарів і послуг.

Зокрема, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації регулюють (встановлюють) граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15 відсотків

без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні (абзац 29 п. 12 Додатка чинної редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)»).

Правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 № 363, визначено, що міжміські перевезення — це перевезення вантажів, що здійснюються за межі міста (населеного пункту).

Базою для нарахування торговельних (постачальницько-збутових) надбавок є фактична оптова ціна виробника (з урахуванням надбавок, знижок), що застосовується у розрахунках за товари, які поставляються (реалізуються) суб’єктами господарювання з метою їх використання у підприємницькій діяльності з урахуванням податку на додану вартість та за виключенням витрат, пов’язаних з транспортуванням товару за межі міста (населеного пункту).

 

Щодо конкретного переліку продуктів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін

Виходячи з повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій щодо регулювання цін (тарифів) на окремі види продукції, товарів і послуг, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», конкретний асортимент продовольства в межах груп товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання, визначається місцевими органами виконавчої влади, виходячи із структури споживання видів продовольства в регіоні.

З цією метою регіональним органам влади доцільно здійснювати систематичний аналіз товарообігу продовольчих товарів для виявлення найбільш соціально значущих продуктів, які є основними в раціоні харчування населення регіону.

 

Щодо норм постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2007 № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари»

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації регулюють (встановлюють) оптово-відпускні ціни на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову шляхом декларування їх зміни.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» визначено механізм попереднього декларування зміни оптово-відпускних цін на окремі продукти харчування у випадку, якщо загальне зростання ціни перевищує 1 відсоток протягом місяця.

Дія вищезазначеної постанови поширюється на суб’єкти господарювання, які виробляють або здійснюють постачання (реалізацію) продуктів харчування, щодо яких запроваджено державне регулювання (декларування), на шляху просування від виробника (оптового постачальника) до кінцевого реалізатора (роздрібна торговельна мережа) або споживача (підприємство харчової промисловості).

Вимоги зазначеної постанови не поширюються на суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі

продовольчими товарами, оскільки вони не провадять діяльність з виробництва та/або реалізації (постачальницько-збутова діяльність) таких товарів.

Суб’єкти господарювання, які провадять діяльність з реалізації продовольчих товарів вітчизняного виробництва та/або виробництва інших країн-імпортерів, і товари входять до переліку, визначеного в пункті 1 зазначеного Порядку, то зміни оптово-відпускних цін на такі товари підлягають декларуванню (складають декларацію за формою згідно з додатком 2 до вказаного Порядку).

Відповідно до п. 1 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2007 № 1222, суб’єкти господарювання здійснюють декларування зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров’яче питне з вмістом жиру до 2,5 відсотка, сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову. Вимоги зазначеної постанови поширюються на вказані вище продовольчі товари з урахуванням визначеного відсотка включно.

Декларуванню не підлягають оптово-відпускні ціни на продовольчі товари при застосуванні їх нижчими від задекларованих. Крім того, не підлягають декларуванню оптово-відпускні ціни у випадку їх підвищення після зниження, але не вище ніж задекларовані.

Стосовно нормативу рентабельності, який має входити до оптової ціни продовольчого товару і визначається уповноваженим органом, то, за зверненням Мінекономіки, Мінагрополітики опрацьовується питання визначення необхідного для суб’єктів господарювання рівня рентабельності виробництва продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання. Зазначені норми, після їх отримання, будуть доведені до уповноважених органів виконавчої влади та суб’єктів господарювання.

 

Стосовно тлумачення початку дії постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2008 № 709 «Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари»

Зазначена постанова набула чинності з дати її офіційного оприлюднення в газеті «Урядовий кур’єр» 19.08.2008. При цьому норми постанови застосовуються з дати офіційного оприлюднення відповідного розпорядження (рішення) облміськдержадміністрації, прийнятого на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2007 № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (зі змінами, унесенними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2008 № 709).

 

Щодо декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, які експортуються за межі України (імпортуються в Україну) або відпускаються в інші регіони України

Відповідно до статті 11 Закону України «Про ціни і ціноутворення» при здійсненні експортних та імпортних операцій безпосередньо або через зовнішньоторговельного посередника в розрахунках із зарубіжними партнерами застосовуються контрактні (зовнішньоторговельні) ціни, що формуються відповідно до цін і умов світового ринку.

Регулювання внутрішнього ціноутворення на експортну та імпортну продукцію (послуги) визначається Кабінетом Міністрів України.

Цей Закон поширюється на всі підприємства й організації незалежно від форм власності, підпорядкованості і методів організації праці та виробництва.

Дія постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 № 373 «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання» та наказу Міністерства економіки України від 13.08.2008 № 341 «Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання» поширюється на суб’єкти господарювання, які виробляють або здійснюють постачання (реалізацію) продуктів харчування, щодо цін на які запроваджено державне регулювання (відповідно до наданих Кабінетом Міністрів України повноважень), на території України.

 

Щодо документів, які подаються суб’єктами господарювання, що провадять діяльність з виробництва продовольчих товарів, в разі зміни оптово-відпускних цін до територіальних органів Держцінінспекції

Якщо специфікації, накладні на продукцію тощо являються невід’ємною частиною договорів або більш детально визначають умови договорів, то зазначені документи разом з відповідними договорами подаються до територіальних органів Держцінінспекції.

 

Щодо терміна «зокрема»

Згідно з п.п. 1 п. 18 Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 № 373, «до складу витрат із збуту продовольчих товарів включаються витрати з операційної діяльності, безпосередньо пов’язаної із збутом таких товарів, зокрема з:».

Відповідно до Великого тлумачного словника сучасної української мови (автор, керівник проекту та головний редактор В. Т. Бусел), рекомендованого Міністерством освіти і науки України лист від 26.11.2001 № 1/11-4450, слово «зокрема» — вживається для підкреслення, вирізнення з чого-небудь з-поміж однотипного.

Враховуючи викладене, перелік витрат, визначений в п.п. 1 п. 18 Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, не є вичерпним, і може включати інші

однотипні витрати.

 

Щодо понятть оптової ціни продовольчого товару та оптово-відпускної ціни, визначених у постанові Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 № 373 «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання»

Термін «оптова ціна продовольчого товару» вживається виключно до норм Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання (постанова Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 № 373).

Термін «оптово-відпускна ціна» за своєю економічною суттю відповідає поняттю «оптова ціна виробника», як база для нарахування торговельних (постачальницько-збутових) надбавок (націнок).

Наказ Міністерства економіки України від 13.08.2008 № 341 «Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання» затверджено відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 № 373 «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання».

Наказ Мінекономіки від 13.08.2008 № 341 набув чинності з дати його офіційного опублікування в друкованому виданні («Офіційний вісник» від 05.09.2008 № 64).

Декларація заповнюється на всі види продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання (відповідно до наданих Кабінетом Міністрів України повноважень), які виробляються підприємством, що відвантажуються на території України.

У декларації зазначається оптова ціна виробника (фактична відпускна ціна з урахуванням знижок (надбавок) за одиницю виміру товару без ПДВ, що нараховується суб’єкту господарювання — покупцеві товару.

Заповнення декларації про оптову ціну на продовольчі товари, які виготовляються на давальницьких умовах, проводиться власником продукції, як суб’єктом господарювання, що здійснює формування ціни.

Визначення терміна «партія товару» зазначено в Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, затвердженої наказом Мінекономіки від 13.08.2008 № 341. Так, пунктом 3 розділу III цієї Інструкції визначено: «партія товару — це товари, які переміщуються на адресу одного одержувача (товароотримувача, вантажоодержувача) за одним перевізним документом (товарно-транспортною накладною, накладною на відпуск товару тощо)».

Облік продукції за датами виготовлення, виробничими змінами тощо, здійснюється суб’єктом господарювання — виробником самостійно відповідно до наказу (розпорядження) по підприємству.

При відвантаженні товароодержувачу однойменного товару за однією ціною з різними датами (виробничими змінами тощо) виготовлення, заповнюється одна декларація із зазначенням дат виготовлення у графі «дата виготовлення, номер партії».

Декларація заповнюється відповідно до Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання. За умови, якщо товар, який передається товароодержувачу на умовах EXW — склад товаровідправника, у декларації вказуються реквізити первинного документа на відпуск товару.

 

Стосовно відповідальності суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва та реалізації продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін

Відповідно до Інструкції про порядок застосування економічних та фінансових (штрафних) санкцій органами державного контролю за цінами, затвердженої спільним наказом Мінекономіки та Мінфіну України від 03.12.2001 № 298/519, підставою для застосування економічних санкцій за порушення державної дисципліни цін є одержання суб’єктами господарювання необґрунтованої виручки в результаті порушення ними чинного в періоді, що перевіряється, порядку встановлення та застосування цін і тарифів, які регулюються уповноваженими органами відповідно до вимог законодавства.

Порушеннями порядку встановлення і застосування цін, за які накладаються економічні санкції, є, зокрема:

— застосування вільних цін (тарифів) на продукцію (послуги, роботи) за умови запровадження для них режиму державного регулювання;

— застосування цін (тарифів) з порушенням запровадженого порядку обов’язкового декларування їх зміни;

— застосування торговельних і постачальницько-збутових надбавок (націнок) понад установлений граничний розмір;

— застосування цін і тарифів з порушенням інших запроваджених методів регулювання.

Враховуючи вищевикладене, декларування зміни оптово-відпускних цін на окремі продовольчі товари, перелік яких визначено постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (із змінами), та декларування оптової ціни на продовольчі товари, щодо цін на які запроваджено державне регулювання, є обов’язковими вимогами до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва та реалізації таких продовольчих товарів.

В разі застосування цін (тарифів) з порушенням запровадженого порядку обов’язкового декларування їх зміни або з порушенням інших запроваджених методів регулювання, суб’єкти господарювання несуть відповідальність відповідно до вимог чинного законодавства у сфері ціноутворення.

 

Щодо поширення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2007 № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» та наказу Мінекономіки від 13.08.2008 № 341 «Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання» на суб’єктів господарювання (філії), які не є юридичними особами

Вимоги Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, поширюються на суб’єктів господарювання — юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності та фізичних осіб — підприємців, що виробляють та реалізують продовольчі товари, щодо цін на які запроваджено державне регулювання.

Дія постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» поширюється на суб’єкти господарювання, які виробляють або здійснюють постачання (реалізацію) продуктів харчування, щодо яких запроваджено державне регулювання (декларування), на шляху просування від виробника (оптового постачальника) до кінцевого реалізатора (роздрібна торговельна мережа) або споживача.

У разі, якщо відокремлені підрозділи (філії), не є юридичними особами, проте здійснюють діяльність з виробництва та реалізації продовольчих товарів, щодо цін на які запроваджено державне регулювання, а також укладають договори на поставку таких товарів від імені головних підприємств, фірм тощо, то в пунктах 1, 2 Декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та в Декларації зміни оптово-відпускних цін виробника зазначаються реквізити філій (відокремлених підрозділів) та підписуються їх керівником, якщо право заповнення та підпису вказаних Декларацій делеговано головним підприємством, фірмою тощо.

 

Директор департаменту цінової політики Мінекономіки О. Савицький

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі