Теми статей
Обрати теми

При розрахунку необгрунтовано отриманої виручки за бартерним договором береться сума договору, але з урахуванням факту зустрічної поставки

Редакція ПБО
Лист від 06.12.2006 р. № 200/7-8/1741

При розрахунку необгрунтовано отриманої виручки за бартерним договором береться сума договору, але з урахуванням факту зустрічної поставки

Лист Державної інспекції з контролю за цінами від 06.12.2006 р. № 200/7-8/1741

 

Державна інспекція з контролю за цінами розглянула звернення <…> і повідомляє.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про ціни і ціноутворення» вся необґрунтовано отримана підприємством, організацією сума виручки в результаті порушення державної дисципліни цін підлягає вилученню в доход відповідного бюджету залежно від підпорядкованості підприємства, організації. Крім того, до державного бюджету стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано отриманої суми виручки.

Тобто, до державного бюджету стягується сума необґрунтовано отриманої виручки та штраф у двократному розмірі від суми необґрунтованої отриманої виручки.

Пунктом 2 оглядового листа Вищого господарського суду України від 16.12.2004 р. № 01-8/3273 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про ціни і ціноутворення» (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України) зазначено, що при вирішенні спору про стягнення економічних санкцій потрібно враховувати, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94 бартер (товарний обмін) — це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій формі, іншій, ніж грошова, включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, в результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про цінні папери та фондову біржу» від 18.06.91 р. № 1201-XII вексель — це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

При розрахунку необґрунтовано отриманої виручки від реалізації товарів за бартерним договором береться сума даного договору, але з урахуванням того, чи відбулася за ним зустрічна поставка товарів (робіт, послуг)

.

У разі порушення порядку ціноутворення при реалізації товарів, на які установлено мінімальну ціну, застосовуються вимоги спеціальних норм законодавства з питань ціноутворення, якими запроваджено регулювання цін (тарифів), зокрема, формування, встановлення та застосування цін (тарифів), нижчих від встановлених мінімальних.

Так, наприклад, статтею 9 Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» від 17.06.99 р. № 758-XVI зазначено, що

у разі поставок цукру на внутрішній ринок понад встановлену квоту або реалізації його за цінами, що нижчі від визначеної мінімальної ціни, із суб’єкта підприємницької діяльності стягується штраф у розмірі подвійної вартості цукру, реалізація якого здійснена з порушенням встановленого порядку.

Контроль за виконанням умов виробництва та реалізації цукру, відповідно до цього Закону, здійснюється Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами.

Постановами Кабінету Міністрів України від 02.06.2000 р. № 868 та від 04.02.2004 р. № 117

контроль за виконанням умов виробництва та реалізації цукру, що встановлені Законом України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», покладено на Державну інспекцію з контролю за цінами.

 

Перший заступник начальника інспекції О. Савицький

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі