Теми статей
Обрати теми

За порушення державної дисципліни цін фізичні особи — підприємці не притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 165-2 КпАП

Редакція ПБО
Лист від 24.11.2006 р. № 200/7-10/1660

За порушення державної дисципліни цінфізичні особи — підприємці не притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 1652 КпАП

Лист Державної інспекції з контролю за цінами від 24.11.2006 р. № 200/7-10/1660

 

Державна інспекція з контролю за цінами <…> розглянула <…> звернення <…> щодо повноважень органів державного контролю за цінами по здійсненню перевірок приватних підприємців та притягнення їх до адміністративної відповідальності за порушення державної дисципліни цін, і повідомляє.

Відповідно до вимог ст. 2 Закону України «Про ціни і ціноутворення» дія Закону поширюється на всі підприємства та організації незалежно від форм власності, підпорядкованості і методів організації праці та виробництва.

Статтею 51 Цивільного кодексу України встановлено що до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб.

Згідно з п. 3 Положення про Державну інспекцію з контролю за цінами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 р. № 1819, основними завданнями Держцінінспекції є організація та здійснення контрольно-наглядових функцій з питань додержання центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, підприємствами, установами та організаціями вимог щодо формування, встановлення та застосування цін і тарифів.

Згідно зі статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення порядку формування, встановлення і застосування цін притягуються виключно посадові особи

.

Приміткою 1 статті 364 Кримінального кодексу України визначено, що службовими особами є особи, які постійно чи тимчасово здійснюють функції представників влади, а також обіймають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або виконують такі обов’язки за спеціальним повноваженням.

Директивний наказ Міністерства економіки України від 01.03.2001 р. № 3-Д встановлює засади взаємовідносин Міністерства економіки з Держцінінспекцією, діяльність якої спрямовується і координується через Міністра економіки України, і є внутрішнім документом.

Виходячи з наведеного,

фізичні особи — підприємці не притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Перший заступник начальника О. Савицький

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі