Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Інспектування вантажів — це з точки зору ПДВ те саме, що і транспортне експедирування. Чи ні?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Інспектування вантажів — це з точки зору ПДВ те саме, що і транспортне експедирування. Чи ні?

 

Наша компанія — резидент України надає українській компанії послуги з інспектування вантажів (сюрвейєрські послуги). Вантажі йдуть із-за кордону в Україну. Інспектування здійснюється як на митній території України, так і за її межами. Оплата здійснюється у гривнях на території України. Як визначити податкові наслідки з ПДВ?

(м. Харків)

 

Під інспектуванням вантажів розуміється

комплекс робіт, за результатами яких надається висновок про стан вантажу та ризики при транспортуванні. Крім того, до цих послуг дуже часто включається транспортування, оформлення формальностей (наприклад, митне оформлення) та інші роботи, які також властиві і транспортно-експедиторським послугам.

Для відповіді на запитання необхідно виходити із загального правила, згідно з яким

до об’єкта обкладення ПДВ потрапляє поставка послуг з місцем поставки на митній території України (п.п. 3.1.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, далі — Закон про ПДВ).

Місце поставки

послуг визначається за допомогою п. 6.5 Закону про ПДВ, деякі положення якого ми зараз пригадаємо. У загальному випадку застосовується п.п. «а», відповідно до якого місцем поставки вважається місце реєстрації платником ПДВ постачальника послуги. Далі в Законі встановлено перелік винятків, з яких найбільш близьким до нашої ситуації є п.п. «г» у частині послуг, допоміжних транспортним. Така близькість пов’язана з тим, що послуги з оформлення формальностей під час перевезень, перевірки документів, тари, вмісту, приймання та передачі товарів належать до підгрупи допоміжних і додаткових транспортних послуг (код 63.40.20 Українського класифікатора продукції і послуг, затвердженого наказом Держкомстату від 30.12.97 р. № 822).

Незважаючи на очевидність ситуації, можуть існувати

два варіанти визначення податкових наслідків. Вибір безпосередньо залежить від змісту послуги та її оформлення.

Перший варіант

. Як уже зазначалося, комплекс послуг з інспектування дуже схожий на транспортно-експедиторські, щодо яких у податківців склалася цілком переконлива точка зору (лист ДПАУ від 05.02.2010 р. № 1120/6/16-1515-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 48, с. 11). Річ у тім, що для застосування п.п. «г» Закону про ПДВ необхідна наявність документального підтвердження того, яка частина послуг була надана на митній території України, а яка — за її межами. Водночас чинна нормативна база не передбачає можливості такого розподілу. Отже, відсутність необхідної документації унеможливлює застосування в цій ситуації п.п. «г», що зобов’язує платника обкладати ПДВ усю вартість наданих послуг з обох боків митного кордону України (п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ).

Другий варіант

. Інспектування може бути більш вузьким та включати лише перевірку та оцінку якості вантажу (експертизу). Акт виконаних робіт (наданих послуг) складається після кожної експертизи і, крім усього іншого, має включати перелік перевірених товарів та вартість фактично наданих послуг. Тобто в підприємства є можливість підтвердити обсяг наданих послуг за межами митного кордону України. Факт надання послуги за кордоном слід відобразити в акті та, крім того, як доказами необхідно обзавестися копіями ВМД з печаткою митних органів, що свідчать про перетинання товаром кордону. Застосовуючи п.п. «г», підприємство зможе обкласти ПДВ лише вартість послуг, фактично наданих в Україні, а інша їх частина просто «випаде» з об’єкта оподаткування. Але попереджаємо, податківці, найімовірніше, будуть не в захопленні від подібного повороту справ та наполягатимуть на оподаткуванні подібних послуг за першим варіантом.

Прийняття ж остаточного рішення залишається за платниками податків.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі