Теми статей
Обрати теми

Щодо відновлення спецрежиму ПДВ для молоко- та м’ясопереробних підприємств

Редакція ПБО
Лист від 19.01.2010 р. № 621/7/16-1417

Щодо відновлення спецрежиму ПДВ для молоко- та м’ясопереробних підприємств

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.01.10 р. № 621/7/16-1417

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України від 22.12.2009 р. № 1782-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи» (далі — Закон № 1782) та на виконання пункту 9.6 витягу з протоколу № 2 засідання Кабінету Міністрів України від 13.01.2010 р. повідомляє наступне.

Законом № 1782, починаючи

з 31 грудня 2009 року, відновлено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість переробних підприємств, який був встановлений пунктом 11.21 статті 11 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон № 168) та скасований у зв’язку з визнанням Конституційним Судом України таким, що не відповідає Конституції Закону України від 04.02.2009 р. № 922-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу».

При цьому згідно з пунктом 3 Прикінцевих положень визначено, що суми податку на додану вартість, нараховані переробними підприємствами відповідно до абзацу першого пункту 11.21 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість» за період з дня ухвалення Конституційним Судом України Рішення від 24 листопада 2009 року № 29-рп/2009 до дня набрання чинності цим Законом, не підлягають сплаті до бюджету та включаються до податкових зобов’язань платників податку

у звітному податковому періоді, на який припадає день набрання чинності цим Законом, фінансові санкції за несплату сум податку на додану вартість до бюджету, нараховані протягом такого строку, не застосовуються до переробних підприємств.

Таким чином, поставка переробними підприємствами молока та молочної продукції, м’яса та м’ясопродуктів відповідно до пункту 11.21 статті 11 Закону № 168 за період з 24 листопада 2009 року по 31 грудня 2009 року включно, відображається в податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) за грудень 2009 року. При цьому, в разі відображення переробними підприємствами операцій з поставки молока та молочної продукції, м’яса та м’ясопродуктів відповідно до пункту 11.21 статті 11 Закону № 168

за період з 24 листопада по 30 листопада в загальній декларації з податку на додану вартість (за якою здійснюються розрахунки з бюджетом) такі операції підлягають коригуванню та перенесенню до декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) за грудень 2009 року.

Слід також зауважити, що абзацом третім пункту 11.21 статті 11 Закону № 168 визначено, що зазначена

норма діє без обмеження строку її застосування та призупиняється, коли у законі про державний бюджет на відповідний рік буде передбачено, що сума податку на додану вартість, яка сплачується до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти та іншу продукцію переробки тварин і птиці, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясо-кісткове борошно), спрямовується до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням на здійснення доплат.

Виходячи з вищевикладеного,

до затвердження зазначеної норми в Законі України «Про Державний бюджет на 2010 рік» переробні підприємства нараховані суми податку на додану вартість від продажу молока та молочної продукції, м’яса та м’ясопродуктів відповідно до пункту 11.21 статті 11 Закону № 168 перераховують сільськогосподарським товаровиробникам у вигляді дотацій через окремі рахунки, відкриті в органах Державного казначейства України.

Порядок

нарахування, виплати і використання зазначених коштів буде направлено додатково після затвердження Кабінетом Міністрів України.

Зважаючи на викладене, Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначене податкове роз’яснення до відома підпорядкованих підрозділів та платників податків.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Уповільнена реакція ДПАУ на відновлення спецрежиму ПДВ для переробників

Як відомо, у ситуації з відновленням спецрежиму обкладення ПДВ для переробних підприємств нез’ясованим залишалося питання щодо вже поданої податкової звітності за листопад 2009 року, а точніше — його частини з 24 по 30 листопада. Листом, що коментується, ДПАУ нарешті роз’яснила, що в разі відображення переробними підприємствами операцій з поставки молока та молочної продукції, м’яса і м’ясопродуктів відповідно до п. 11.21 Закону про ПДВ за період з 24 по 30 листопада у загальній (бюджетній) декларації з ПДВ такі операції підлягають

коригуванню та перенесенню до спецдекларації з ПДВ за грудень 2009 року.

На жаль,

лист видано тільки 19 січня, тобто якраз перед останнім днем граничного строку подання декларації з ПДВ за грудень 2009 року, унаслідок чого абсолютна більшість платників не дізналися про позицію ДПАУ і таких коригувань «щодо листопада» в деклараціях за грудень 2009 року (загальній та спеціальній) не відображали.

У ситуації, що склалася завдяки ДПАУ, таке коригування податкових зобов’язань і пов’язаного з ними податкового кредиту за операціями за період з 24 по 30 листопада 2009 року

вважаємо за можливе відобразити в деклараціях за січень 2010 року (загальній та спеціальній), задіявши відповідно рядки 8.4 і 16.4, призначені для інших випадків збільшення (зменшення) податкових зобов’язань і податкового кредиту.

На нашу думку, у цьому випадку уточнення показників поданої податкової звітності (пов’язане зі зміною законодавства), не є самовиправленням платником помилок, і, отже, для заповнення рядків 8.1 і 16.1 (а не рядків 8.4 і 16.4), формально кажучи, немає підстав.

Питання про надміру сплачені

переробниками до бюджету суми ПДВ за операціями (декларацією) листопада 2009 року, визнані згодом спецрежимними, на сьогодні залишається відкритим: у листі, що коментується, ДПАУ про них навіть не згадує.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі