Теми статей
Обрати теми

Про спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгоспдіяльності

Редакція ПБО
Лист від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

Про спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгоспдіяльності

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

 

Враховуючи звернення регіональних органів податкової служби щодо роз’яснення окремих питань застосування платниками ПДВ спеціального режиму оподаткування ПДВ діяльності у сфері сільського та лісового господарства в частині заповнення податкової декларації з ПДВ (скороченої), Державна податкова адміністрація України повідомляє наступне.

Платники ПДВ, які відповідають вимогам статті 81 Закону України від 03.04.97 № 168 «Про податок на додану вартість» (далі — Закон), застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ по всіх видах діяльності, які зазначені у свідоцтві суб’єкта спеціального режиму оподаткування та підтверджені довідкою державних органів статистики.

Пунктом 5 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 № 166 «Про затвердження форми податкової декларації та Порядку її заповнення і подання», для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, встановлено, що такі платники у податковій декларації (скороченій) відображають лише операції, пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, інші операції — у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, відповідно до редакції абзацу третього підпункту 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону.

При цьому, у спеціальних полях для відміток рядків 0131 — 0133 податкової декларації (скороченої) указується позначка (х) для тих видів діяльності, які здійснює дане сільськогосподарське підприємство.

У разі, коли суб’єкт спеціального режиму оподаткування одночасно здійснює декілька видів діяльності (у сфері сільського, лісового господарства чи рибальства), то податкова

декларація з ПДВ (скорочена) подається одна, а у спеціальних полях вказується позначка по тому виду діяльності, який є основним для цього платника і, при цьому, до цієї податкової декларації включаються обсяги поставок по всій сільськогосподарській діяльності, по якій застосовується спеціальний режим.

Разом з цим слід мати на увазі, що у звіті за формою 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності», який подається платником щоквартально (наростаючим підсумком), відображаються

суми пільг окремо по кожному присвоєному коду пільги по діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, але при цьому загальна сума пільг по всіх трьох кодах має відповідати сумі рядка 18.1 податкової декларації з ПДВ (скороченої) за відповідні періоди.

Державна податкова адміністрація України зобов’язує зазначене довести до відома органів податкової служби всіх рівнів для врахування в роботі та проведенні контрольно-перевірочних заходів і роз’яснювальної роботи з платниками.

 

Заступник голови О. Любченко




коментар редакції


Відображення сільгоспдіяльності зі спецрежимом ПДВ:
у спецдекларації — узагальнено, у ф. № 1-ПП — окремо

Для сільгосппідприємств — спецрежимників сільгосп-ПДВ, які одночасно здійснюють декілька видів пільгової спецрежимної діяльності, у листі, що коментується, варті уваги два моменти.

Перший

стосується порядку складання та подання спецдекларацій з ПДВ. ДПАУ зазначає: у разі одночасного здійснення сільгосппідприємством декількох видів спецрежимної діяльності у сфері сільського, лісового господарства або рибальства слід подавати одну спецдекларацію з ПДВ, до якої включаються обсяги поставок за всіма видами спецрежимної сільгоспдіяльності.

При цьому у спеціальних полях рядків 0131 — 0133 такої спецдекларації проставляється

одна відмітка (х), яка вказується за основним для такого платника видом діяльності. У листі, що коментується, не зазначено джерело інформації для визначення основного виду діяльності. На нашу думку, тут доречно використовувати довідку органу статистики про включення підприємства до ЄДРПОУ. Нагадаємо: згідно з Інструкцією із заповнення облікової картки Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, затвердженою наказом Мінстату від 06.02.96 р. № 34, в обліковій картці наводиться до шести видів економічної діяльності, з яких перший — основний. Першим наводиться вид економічної діяльності, який є найвагомішим в обсязі робіт, послуг тощо цього суб’єкта господарської діяльності.

Другий

момент стосується звіту про пільги. У звіті «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» за формою № 1-ПП суми пільг відображаються окремо за кожним присвоєним кодом пільги за діяльністю у сфері сільського, лісового господарства та рибальства. При цьому загальна сума пільг за всіма зазначеними видами діяльності повинна відповідати сумі рядків 18.1 спецдекларацій за відповідні періоди.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі