Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах

Редакція ПБО
Лист від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18

Щодо оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 18.01.10 р. № 396/0/14-10/18

 

У Мінпраці розглянуто <…> лист щодо застосування змін, унесених постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1332 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266», для розрахунку виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах і повідомляється.

Зазначеною постановою внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), які в частині обчислення допомоги по страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, стосуються порядку розрахунку допомоги по вагітності та пологах, а також допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі переходу підприємства на роботу в режимі неповного робочого дня.

1.

Новий порядок розрахунку застосовується для страхових випадків, які настали з 15 грудня 2009 року (дата набуття постановою чинності).

Для страхових випадків, які настали до 15  грудня 2009 року, слід застосовувати порядок розрахунку страхових виплат, що діяв до набуття чинності зазначеною постановою.

2. З 15 грудня 2009 року середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється

згідно з абзацом третім пункту 14, а саме: шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Це відповідає нормам абзацу другого частини першої статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» щодо виплати допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої визначається в календарних днях.

Оскільки із сум оплати відпусток сплачуються страхові внески, їх необхідно враховувати при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах аналогічно розрахунку середньої зарплати для обчислення страхових виплат зі страхування на випадок безробіття і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності), яка обчислюється за 1 календарний день.

Суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, які не передбачено актами законодавства або які здійснюються понад установлені зазначеними актами норми, у такому місяці враховуються, як і раніше, пропорційно відпрацьованому часу (згідно з абзацом другим пункту 9 Порядку).

 

Заступник міністра В. Іванкевич



коментар редакції

Зміни з розрахунку лікарняних і декретних:
коментарі Мінпраці та Фонду страхування
з тимчасової втрати працездатності

Зміни, про які йтиметься в цьому коментарі, унесено до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, постановою КМУ від 08.12.2009 р. № 1332 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 104).

Зупинимося на основних моментах листів Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності див. с. 11) та Мінпраці, які роз’яснюють унесені до Порядку № 1266 зміни.

1. Як ми й зазначали у статті, присвяченій аналізу змін, що відбулися в порядку розрахунку лікарняних і декретних (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 104), зміни, унесені до Порядку № 1266,

необхідно застосовувати для страхових випадків, що настали починаючи з 15 грудня 2009 року (дати набуття чинності змінами). Тобто, якщо тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами настали починаючи з 15 грудня 2009 року та пізніше, розрахунок лікарняних і декретних здійснюється за новими правилами. Якщо ж тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами настали до 15 грудня 2009 року, то лікарняні й декретні визначаються без урахування внесених постановою КМУ № 1332 змін до Порядку № 1266.

2. Згідно з унесеними до Порядку № 1266 змінами істотно змінився порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах тепер обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком). Це означає, що

суми оплати відпусток зараз необхідно враховувати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, про що чітко говорить Мінпраці у своєму листі. Суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Потім для визначення суми допомоги по вагітності та пологах суму середньоденної заробітної плати необхідно помножити на кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (у загальному випадку — 126 календарних днів). Як зазначає у своєму листі Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності, у звіті за формою Ф4-ФССзТВП у рядку 3 таблиці IV зазначається кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що підлягають оплаті.

3. Одним із нових правил розрахунку допомоги по вагітності та пологах є таке: у разі якщо працівниця відпрацювала менше календарного місяця до відходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога по вагітності та пологах розраховується їй виходячи з нарахованої зарплати, з якої справлялися страхові внески,

але не вище за розмір середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності (за даними Держкомстату), яка склалася у відповідному регіоні (АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі) у місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок, і не нижче за розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом у місяці настання страхового випадку. Для своєчасного та правильного розрахунку допомоги по вагітності та пологах відділення Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності на своїх офіційних сайтах розміщуватимуть інформацію про середню зарплату за всіма видами економічної діяльності у своєму регіоні. Крім того, цю інформацію можна знайти на офіційному веб-сайті Держкомстату України www.ukrstat.gov.ua. На жаль, ані Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності, ані Мінпраці поки що не роз’яснили практичний порядок застосування зазначеної норми. Сподіваємося, що невдовзі таке роз’яснення все ж таки з’явиться.

4. Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності зазначає, що в разі застосування режиму неповного робочого дня в окремих місяцях розрахункового періоду або в періоді, за який виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності, необхідно для визначення суми допомоги по тимчасовій непрацездатності визначати середньогодинну зарплату.

5. Важливо, що Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності при визначенні максимального розміру зарплати, з якої справляються страхові внески, з 1 січня 2010 року, як і ДПАУ (див. лист від 24.12.2009 р. № 28800/7/17-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 1-2) використовує розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу, установлений Законом України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 20.10.2009 р. № 1646-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 90), а саме:

869 грн. Виходячи з цього в січні 2010 року максимальний розмір зарплати, з якої справляються страхові внески, становить 13035 грн.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі