Теми статей
Обрати теми

Якщо підприємство сплатило авансовий внесок, але не відобразило його у декларації, штраф не застосовується

Редакція ПБО
Лист від 08.06.2006 р. № 10867/7/15-0317

Якщо підприємство сплатило авансовий внесок, але не відобразило його у декларації, штраф не застосовується

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.06.2006 р. № 10867/7/15-0317

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо застосування штрафних санкцій і повідомляє.

Відповідно до п.п. 7.8.2 п. 7.8 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 відсотків від суми дивідендів, призначених для виплати, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок уноситься до бюджету до/або одночасно із виплатою дивідендів.

При цьому п.п. 7.8.3 п. 7.8 ст. 7 Закону встановлено, що платник податку — емітент корпоративних прав, державне некорпоратизоване, казенне чи комунальне підприємство зменшує суму нарахованого податку на прибуток звітного періоду на суму авансового внеску, попередньо сплаченого протягом такого звітного періоду у зв’язку з нарахуванням дивідендів згідно з підпунктом 7.8.2 цього пункту.

Зазначений авансовий внесок відображається у рядку 20 декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом ДПА України від 29.03.2003 № 143 (далі — Декларація), та рядку 13.7* Додатка К6 до неї.

* Зараз у рядку 13.5 Додатка К6. —

Прим. ред .

Підпунктом 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181) визначено, що у разі коли платник податків здійснює продаж (відчуження) товарів (продукції) або здійснює грошові виплати без попереднього нарахування та сплати податку, збору (обов’язкового платежу), якщо відповідно до законодавства таке нарахування та сплата є обов’язковою передумовою такого продажу (відчуження) або виплати, такий платник податків сплачує штраф у подвійному розмірі від суми зобов’язання з такого податку, збору (обов’язкового платежу). Сплата зазначеного штрафу не звільняє платника податків від адміністративної або кримінальної відповідальності та/або конфіскації таких товарів (продукції) або коштів відповідно до закону.

При прийнятті рішення про виплату дивідендів підприємство до/або одночасно із виплатою дивідендів визначає суму авансового внеску та вносить його до бюджету. При цьому, сплачений авансовий внесок відображається в Декларації, яка подається до податкового органу в терміни, визначені законодавством (п. 16.4 ст. 16 Закону та п.п. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181), а не до/або одночасно із виплатою дивідендів.

Статтею 1 Закону № 2181 визначено, що податкове зобов’язання — це зобов’язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Податкова декларація — документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу).

Нарахування та сплата авансового внеску відбуваються відповідно до положень Закону та здійснюються до подання декларації з податку на прибуток підприємства — і заповнення рядка 20 декларації не є підставою для нарахування та сплати цього авансового внеску. Тобто авансовий внесок є складовою частиною зобов’язання з податку на прибуток у розумінні пункту 1.2 ст. 1 Закону № 2181, але заповнення рядка 20 декларації з податку на прибуток підприємства не може вважатися узгодженням суми цього внеску.

Отже,

якщо підприємство виплатило дивіденди, але при цьому не сплатило авансового внеску з податку на прибуток, то органи державної податкової служби повинні застосувати до нього штраф у двократному розмірі від суми авансового внеску відповідно до підпункту 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181. При цьому, якщо підприємство сплатило авансовий внесок з податку на прибуток в повному об’ємі, але не відобразило зазначену суму у декларації, то штрафна санкція відповідно до ст. 17 Закону № 2181 не застосовується.

 

Перший заступник голови Г. Оперенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі