Теми статей
Обрати теми

Дивіденди обкладаються податком з доходів у місяці нарахування

Редакція ПБО
Лист від 18.01.2005 р. № 442/6/17-3116

Дивіденди обкладаються податком з доходів у місяці нарахування

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.01.2005 р. № 442/6/17-3116

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <…> лист <…> про оподаткування дивідендів та повідомляє.

Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон), зі змінами та доповненнями, дохід — це сума будь-яких коштів, вартість матеріального та нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів чи деривативів, отриманих платником податку у власність або нарахованих на його користь чи придбаних незаконним шляхом у випадках, визначених п.п. 4.2.16 ст. 4 цього Закону, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

Згідно зі змінами, унесеними до Закону Законом України від 01.07.2004 р. № 1958-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», резидент, який виплачує дивіденди платникам цього податку, подає до податкового органу у строки, установлені законом для місячного податкового періоду, податковий розрахунок щодо нарахованих дивідендів, форма якого визначається за правилами, установленими законом (п.п. 9.3.3 ст. 9 Закону).

Також згідно із зазначеними змінами дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав — резидентом, який є фізичною або юридичною особою, підлягають оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 7.1 ст. 7 цього Закону (п.п. 9.3.4 ст. 9 Закону), і таке оподаткування є кінцевим.

Таким чином,

якщо дивіденди нараховано у січні 2005 року, то незалежно від того, в якому наступному податковому періоді їх буде виплачено, податок з них має бути нараховано, утримано та перераховано до бюджету саме у січні 2005 року з відповідним відображенням нарахованих сум у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за ознакою 12 (наказ ДПАУ від 30.08.2004 р. № 500 «Про внесення змін у додаток до Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку»).

 

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі