Теми статей
Обрати теми

Сплата податку за автомобіль, переданий у користування за довіреністю: можливі варіанти

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

<…>

29. Хто є платником податку: власник транспортного засобу, чи особа яка користується ним за дорученням?

Відповідно до статті 1 Закону № 1963-XII

платниками податку є, зокрема, громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, що визначені як об’єкти оподаткування під відповідним кодом за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності.

Статтею 6 Закону встановлено, що якщо право користування транспортним засобом передано фізичною особою за дорученням іншій особі, податок з власників транспортних засобів сплачується його

власником або від його імені особою, якій це право передано, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом, за місцем реєстрації цього транспортного засобу.



коментар редакції

Сплата податку за автомобіль, переданий
у користування за довіреністю: можливі варіанти

Питання зі сплатою транспортного податку за автомобіль, право

користування яким передано власником іншій особі за довіреністю, однозначно врегульоване ст. 6 Закону № 1963, і жодних спорів при цьому виникати не повинно, тим більше, що і ДПАУ з цього питання завжди висловлювалася однаково (див., наприклад, лист від 29.09.2008 р. № 8707/г/17-0316 та консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, с. 96).

Єдине зауваження стосується фізичних осіб, які передають власний автомобіль за так званою

генеральною довіреністю, що передбачає, крім права користування ним, ще й право розпорядження. Часто після видачі такої довіреності довіритель забуває, що юридично він продовжує залишатися власником автомобіля (докладніше див. статтю «Генеральна довіреність на автомобіль» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 69). Отже, якщо питання про сплату транспортного податку в такій довіреності не врегульовано, то до моменту фактичного продажу автомобіля третій особі обов’язок з такої сплати лежить на довірителі.

Разом із тим особа, яка отримала право розпорядження автомобілем, у жодному разі не стає його дійсним власником. Тому, якщо обов’язок зі сплати транспортного податку в гендовіреності покладено на таку особу, вона має виконувати його від імені реального власника, тобто довірителя.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі